Marttisen puheenvuoro hallitusohjelmasta täysistunnossa

Tiedonantokeskustelu hallitusohjelmasta

Kansanedustaja Matias Marttinen

12.6.2019

Arvoisa puhemies,

Lähden liikkeelle hallitusohjelman myönteisistä asioista, niitäkin on ohjelmassa paljon.

Olen tyytyväinen siihen, että ohjelmassa panostetaan koulutukseen ja tutkimukseen. Pidän erittäin tärkeänä, että uusi hallitus huomioi puolustusvoimien ja sisäisen turvallisuuden resurssit – poliisien määrä nostetaan. Ihmisten pääsyä lääkäriin ja hoitoon helpotetaan, se on hyvä asia.

Satakunnalle on erittäin tärkeää, että puolustusvoimien Laivuehankinnat toteutetaan suunnitellusti. Hanke tuo paljon työtä Rauman telakalle ja koko alihankintaverkostoon. Myös infran kehittämiseen ohjataan uutta rahoitusta. Siitä kiitän hallitusta.

Arvoisa puhemies,

Ennen kuin käyn läpi hallitusohjelman heikkoja kohtia, haluan korostaa, että toivon Rinteen hallituksen onnistuvan julkisen taloutemme ja työllisyyden vahvistamisessa. Se on totta kai yhteinen toiveemme, että Suomi menestyy. Toivon myös viisautta, rohkeutta uusille ministereille sen vallan käyttämisessä, mikä teille on nyt annettu. Olette paljon vartioina. Seuraamme oppositiosta tarkasti hallituksen tavoitteiden toteutumista rakentavalla mutta rohkealla oppositiopolitiikalla. 

Arvoisa puhemies,

Pääministeri Rinteen hallituksen talous- ja työllisyysohjelma herättää kuitenkin kysymyksiä ja kritiikkiä, minusta aivan aiheellisesti. Kyse on siitä, miten tämä kaikki hyvä aiotaan rahoittaa. Ja ennen kaikkea kuka tämän kaiken hyvän maksaa.

Ensinnäkin hallitus on korottamassa ympäristö- ja haittaverotusta yli 700 miljoonalla eurolla, mm. polttoaine- ja energiaveroja sekä lopettamalla asuntolainojen korkovähennyksen budjetin menojen kattamiseksi. Hyväksyisin nämä korotukset, jos te hallituksessa samalla keventäisitte tavallisten työtä tekevien ihmisten ja eläkeläisen verotusta vastaavasti kuin mitä veroja korotetaan. 700 miljoonan kiristykset on enemmän kuin 200 miljoonan euron kevennykset, arvoisa hallitus.

Toiseksi Rinteen hallituksen koko ohjelman talouslinja on rakennettu hiekan päälle. Tavoittelette julkisen talouden tasapainoa vuonna 2023, mikä nojaa korkeaan 75 % työllisyysasteeseen ja 60.000 uuteen työlliseen. Nämä ovat erinomaisia tavoitteita, mutta konkreettiset keinot loistavat poissaolollaan. Miten voitte rakentaa hallitusohjelman keskeiset talouspolitiikan tavoiteet toiveiden varaan?

Sen sijaan, että olisitte päättäneet rohkeasti työllisyystoimista jo hallitusohjelmassa, siirrätte työllisyystoimien valmistelun kolmikannalle. Haluaisin uskoa, että tulosta syntyy, mutta epäilen tätä. Kaikki helpot keinot työllisyyden hyväksi on jo tehty edellisten hallitusten aikana. Hallitukselta vaaditaan nyt rohkeutta ja kykyä päätöksiin, jotta tuo tavoite saavutetaan.

Meidät on valittu tänne siksi, että kansalaiset ovat meitä äänestäneet. He ovat meihin luottaneet, että me kansanedustajat päätämme asioista, kannamme vastuun ja laitamme itsemme likoon. Kansaa edustavat kansanedustajat, eivät Hakaniemi tai Eteläranta. On olennaisen tärkeää, että hallitus säilyttää itsellään vallan ja vastuun työllisyyden edistämisessä.

Kolmanneksi hallitus julistaa tekevänsä mittavat tulevaisuusinvestoinnit, joihin ohjataan kolme miljardia euroa hallituskauden aikana myymällä valtion omaisuutta.

Omaisuuden myynti on perusteltua, mikäli varat suunnataan tulevaisuuden kasvun ja työllisyyden vahvistamiseen. Budjetin tilkkeeksi omaisuutta ei ole järkeä myydä. Lista tulevaisuusinvestoinneista on pikemmin kokoelma hallituspuolueiden vaalilupauksista, joille ei ole löytynyt budjetista muuta rahoitusta.

Näiden tulevaisuusinvestoinneiksi kutsuttujen menojen joukosta löytyy kaikkea hyvää kaikille porotaloudesta lähetystörakennusten korjaamiseen, laajakaistaohjelmaan ja maksuttomaan ehkäisyyn.

Rinteen hallituksen tulevaisuusinvestointi tarkoittaakin sitä, että menot lisätään nyt, mutta lasku maksetaan vasta tulevaisuudessa. Tuottavaa valtion omaisuutta laitetaan lihoiksi, jotta puolueiden vaalilupaukset saadaan maksettua. 

Hallitusvastuussa pitää olla selkärankaa valita, mitä asioita toteutetaan ja mitä taas ei. Rahojen ripottelu budjetin tilkkeeksi yli sataan kohteeseen tavallisten menojen rahoittamiseen ei ole yksinkertaisesti järkevää.

Arvoisa puhemies,

Isänmaata voi palvella myös oppositiosta. Tulemme Kokoomuksessa tekemään rakentavaa oppositiopolitiikkaa ja esittämään teille vaihtoehtoja. Seuraamme erityisen tarkasti hallituksen työllisyystavoitteen etenemistä.

Tiedän teidän hallituksessa pyrkivän toimimaan Suomen parhaaksi. Toivon teille menestystä tavoitteiden saavuttamisessa. Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, joka kykenee uudistamaan Suomea.