Lakialoitteen osakesäästötilin rajoitusten poistamisesta tehnyt Matias Marttinen: ”Sijoittamisesta rankaisemisen on loputtava”

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina 21-vuotiaasta opiskelijasta, joka on saamassa yli 10 000 euron veronkorotuksen kahden osakesäästötilin avaamisesta. Verohallinnon mukaan se on määrännyt veronkorotuksen useamman osakesäästötilin avaamisesta noin 200 suomalaiselle.

Kansanedustaja ja kokoomuksen verojaostovastaava Matias Marttinen pitää veronkorotuksia epäoikeudenmukaisina. Marttinen on jättänyt jo helmikuussa lakialoitteen, jolla osakesäästötiliin kohdistuvat rajoitukset ja sanktiot poistetaan.

”Ei ole mitään järjellistä syytä, miksi sijoittamisesta rangaistaan tällä tavoin. Lakialoitteeni on ollut hallituksen käytössä vuoden alusta lähtien. En voi ymmärtää, miksi hallitus ei ole innostunut edistämään asiaa”, Marttinen sanoo.

Tilien lukumäärän enimmäissääntely on seurausta talletuskatosta. Osakesäästötilille saa tallettaa enintään 50 000 euroa. Rajan ylittäminen on niin ikään sanktioitu seuraamusmaksuin. Tällä hetkellä osakesäästötileillä on talletuksia keskimäärin 5 000 euron arvosta.

”Osakesäästötili on ainoa sijoitustuote, jolle on säädetty keinotekoinen talletuskatto ja verosanktiot. Rajoitukset asettavat piensijoittajan selvästi epäedullisempaan asemaan kuin muita sijoitustuotteita käyttävät sijoittajat”, Marttinen huomauttaa.

Marttinen vaatii hallitusta tarttumaan toimeen talletuskaton ja tilien lukumäärän sääntelyn poistamiseksi.

”Yhteiskunnan tulee kannustaa säästämiseen ja sijoittamiseen, ei päinvastoin. Löytyykö maan vasemmistohallitukselta tahtoa vahvistaa piensijoittajien asemaa ja tehdä muutokset lainsäädäntöön, jotta täysin tarpeettomista rajoituksista ja verosanktioista päästään eroon?” Marttinen kysyy.

Marttisen lakialoite osakesäästötilistä: LA 4/2021 vp (eduskunta.fi)