Hallituksen ei pidä ängetä neuvottelupöytiin – veroale tarvitaan joka tapauksessa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän verovastaava Matias Marttisen mielestä hallituksen ei pidä kytkeä ansiotuloverotuksen keventämistä työmarkkinajärjestöjen palkkaneuvottelujen lopputuloksiin. Marttisen mielestä hallituksen on kevennettävä ansiotuloverotusta vähintään miljardilla riippumatta palkkaratkaisuista.

Marttinen toivoo, että hallitus toteuttaisi kokoomuksen esittämään työmiljardin, joka toisi suomalaisille palkansaajille, yrittäjille ja eläkeläisille helpotusta elinkustannusten kohotessa nopeasti. Marttisen mielestä työnteosta pitää tehdä nykyistä kannattavampaa, jotta Suomea vaivaava työvoimapula saadaan ratkottua.

”Veronkevennykset luovat pohjaa neuvottelutulosten syntymiselle ja maltillisille palkkaratkaisuille ilman Saarikon ehdottamaa ehdollisuuttakin. Hallituksen ei pidä ängetä mukaan sopimusneuvottelupöytiin kytkemällä veronkevennyksiä neuvotteluosapuolten palkkaratkaisuihin”, Marttinen sanoo.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi budjettiesityksensä tiedotustilaisuuden yhteydessä torstaina, että hän pitää tuloveronkevennyksiä mahdollisina vain, jos työmarkkinoilla sovitaan syksyllä maltillisista palkankorotuksista. Ansiotuloverotuksen keventäminen ei sisältynyt Saarikon budjettiesitykseen.

”Saarikon lausunnot tarkoittavat, että hallituksesta tulisi käytännössä neuvotteluosapuoli työmarkkinapöytiin. Suomen pitäisi pikemminkin edetä kohti työehtoneuvotteluja, jossa työnantajat ja työntekijät sopivat keskenään palkoista ja työehdoista mahdollisimman paikallisesti. Hallituksen on pysyttävä visusti näiden neuvottelujen ulkopuolella”, Marttinen sanoo.

Marttisen mielestä Saarikon olisi budjettiesityksessään pitänyt laittaa valtion menoja aidosti tärkeysjärjestykseen. Marttisen mukaan 6,3 miljardin euron alijäämä keskellä talouden korkeasuhdannetta on vastuutonta talouspolitiikkaa. Marttisen mukaan talouspolitiikkaa olisi perusteltua kiristää nyt, kun inflaatio on historiallisen korkealla tasolla.

Marttinen perustelee ansiotuloveron keventämistä rakenteellisena uudistuksena, joka lisää kannustimia ottaa vastaa työtä. Kokoomus on esittänyt vuosittain vaihtoehtobudjetissaan keinot verotuksen keventämiseksi ilman, että velanottoa tarvitsee lisätä.