Hallitus lisää reilua kilpailua markkinoille

Työnsä kesällä aloittaneen Orpon hallituksen hallitusohjelmassa on laajasti toimenpiteitä, joiden tavoitteena on parantaa kilpailun edellytyksiä Suomessa. Hallitus avaa markkinoita kilpailulle, sillä hyvin toimivat markkinat sujuvoittavat kuluttajien arkea ja avaavat yrityksille uusia kasvun mahdollisuuksia.

Veronmaksajien rahoilla tehdään vuosittain kymmenien miljardien edestä kilpailutettuja hankintoja. Näistä hankinnoista yli puolissa kilpailutukseen osallistuu enintään kaksi tarjoajaa. Valitettavan usein tarjouksia ei tule laisinkaan. Kun kilpailu julkisista hankinnoista jää syntymättä, hinta tehottomuudesta lankeaa veronmaksajien maksettavaksi.

Hallitus aikoo  kaudellaan velvoittaa julkisia toimijoita uusimaan kilpailutuksensa, jos kilpailutuksessa on vain yksi tarjoaja. Hallitus aikoo tarttua myös valtavan markkina-alan vallanneiden inhouse-yhtiöiden kilpailuasemaan. Inhouse-yhtiöt ovat parhaimmillaan toimiva ja tehokas osa julkishallintoa, mutta pieleen mennään silloin, kun yhtiöt lähtevät kilpailemaan yksityisten, yrittäjäriskillä toimiven yritysten kanssa.

Julkisten inhouse-yhtiöiden asemaa tullaan rajaamaan sellaisilla aloilla, joilla on jo olemassa toimiva markkina. Julkisen sektorin ei kannata itse tuottaa esimerkiksi siivous-, taloushallinto-, ruoka- ja ICT-palveluita, jos paikallinen yrittäjä voi tuottaa yhtälailla saman palvelun. Kilpailun vaatiminen julkisissa hankinnoissa antaakin usein mahdollisuuden juuri paikallisille yrityksille kasvattaa liiketoimintaansa.

Tämän lisäksi hallitus lisää kilpailun edellytyksiä suomalaiseen raideliikenteeseen. Raideliikenteen markkinoille pääsy on ollut Suomen poikkeuksellisen raideleveyden sekä määräävän monopolitoimijan myötä uusille junaoperaattoreille vaikeaa. 

Tulevalla kaudella kunnille ja alueille mahdollistetaan junaliikenteen hankkiminen ostopalveluna. Tätä tarkoitusta varten perustetaan kalustoyhtiö, jotta markkinoille saapumisen kynnystä helpotetaan. Tämä on koko suomalaiselle raideliikenteelle mullistava asia.

Muutosten myötä pidän todennäköisenä, että Suomessa nähdään tulevan vaalikauden aikana uusia raideliikenteen operaattoreita. Suomalaisille tämä tarkoittaa uusien yhteysvälien syntymistä aikaisemmin liikennöimättömille kaupunkiseuduille.

Raideliikenteen markkinoille tulon helpottaminen avaa mahdollisuuksia myös Satakunnan saavutettavuuden edistämiseksi. Hallituksen muutosten myötä voidaan ryhtyä valmistelemaan esimerkiksi Rauman henkilöjunaliikenteen käynnistämisestä uudelleen.

Kolumni julkaistu Satakunnan Kansassa 14.8.2023