Monissa raumalaisperheissä eletään jännittäviä aikoja. Koulutyö alkaa ensi maanantaina, ja uudet ekaluokkalaiset aloittavat koulupolkunsa. Kaikkea hyvää ja intoa oppimiseen koulupolulle!
Koulujen alkaessa monet perheet selvittävät myös harrastusmahdollisuuksia lapselleen. Urheiluseurat ja muut harrastusyhdistykset tarjoavat Raumalla hyvät mahdollisuudet harrastamiseen eri urheilulajeista musiikkiin, kuvataiteeseen tai partioon. Harrastukset tuovat mielekästä tekemistä ja antavat vastapainoa koululle. Monet pitkäaikaiset ystävyyssuhteet alkavat lapsena aloitetusta harrastuksesta.
Kaikilla lapsilla ja nuorilla ei ole mahdollisuutta päästä toivomansa harrastuksen pariin. Tutkimukset osoittavat, että monissa perheissä harrastamisen korkeat kustannukset estävät lapsen osallistumisen harrastukseen. Toisilla esteenä ovat pitkät välimatkat, joita ei ole mahdollisuutta kulkea niin usein kuin harrastaminen edellyttäisi. Monet lapsesta itsestään riippumattomat asiat saattavat evätä mahdollisuudet harrastukseen. Näin ei saa olla.
Lasten harrastamisen kustannuksista on keskusteltu Suomessa vuosia. Kun työskentelin viisi vuotta sitten opetus- ja kulttuuriministeriössä, talossa pohdittiin kuumeisesti, miten lasten pääsyä harrastamisen pariin voidaan helpottaa. Esitykset sisälsivät muun muassa harrastusten tuomista koulujen iltapäiviin, liikuntatilojen tarjoamista urheiluseuroille maksutta tai seurojen muuta tukemista.
Lasten harrastamisen tukemisessa on kyse paljon laajemmasta asiasta kuin vain siitä, että lapsille saadaan mielekästä ajanvietettä. Kyse on myös siitä, että lapsi pääsee osaksi yhteisöä, saa kavereita, kannustusta ja tukea. Harrastustoiminnan merkitys esimerkiksi syrjäytymisen vastaisessa työssä on suuri. Siksi tarvitsemme toimia, jotta jokainen lapsi ja nuori löytäisi mielenkiintoista ja kehittävää tehtävää vapaa-ajalleen.
Raumalla on otettu haaste vastaan ja tehty monia asioita, mitä ministeriössä ja eduskunnassa on esitetty.
Keskeinen keino matalan kynnyksen harrastamiseen on tuoda toimintaa koulujen iltapäiviin. Kaikkien raumalaisten koulujen yhteydessä järjestetään liikunnallista harrastustoimintaa, jota paikalliset urheiluseurat järjestävät. Toiminta on täysin maksutonta. Moni lapsi voi saada toiminnasta kipinän myös harrastamisen aloittamiseen seuran toiminnassa.
Rauman kaupunki on ottanut nuorten käyttöön puhelinsovelluksen, harrastuspassin, jonka avulla lapset pääsevät harrastamaan maksutta ja kokeilemaan eri urheilulajeja. Harrastuspassi tuo harrastamisen mahdollisuudet lähelle nuoria ja kannustaa harrastamiseen.
Monipuoliset harrastusmahdollisuudet seuroissa ja yhdistyksissä Raumalla eivät olisi mahdollisia ilman lukuisia vapaaehtoisia. Vapaaehtoispohjalta toimivat aikuiset uhraavat jopa kymmeniä tunteja viikossa lasten ja nuorten urheilujoukkueen valmentajina tai huoltajina tai partionvetäjinä. Kaikki arvo heidän tekemälleen tärkeälle työlle.
Harrastamisen kustannusten laskemisessa nostan hattua erityisesti jääkiekkoseurallemme Lukolle. Lukko päätti tehdä harrastamisen aloittamisesta maksutonta ensimmäiseen ikäkausijoukkueeseen asti. Tämä mahdollistaa osallistumisen Leijona-kiekkokouluun sekä tyttöjääkiekko- ja ringettekouluihin. Näin harrastuksen pariin on mahdollista päästä ilman suuria panostuksia perheeltä.
Harrastamisen kustannukset ja muut esteet ovat ongelma, josta puhutaan myös jatkossa. Hyvä niin, sillä työtä on tehtävä edelleen. On hieno nähdä, että omassa kotikaupungissani on tehty oikeita asioita, jotta jokainen lapsi ja nuori pääsee mukaan harrastamaan. Parissa vuodessa oikeilla asioilla on saatu valtavasti hyvää aikaiseksi.
Kirjoittaja on raumalainen kansanedustaja (kok.).
Julkaistu Länsi-Suomessa 9.8.2019.