Politiikassa on eletty viime viikot poikkeuksellista aikaa. Koettu turbulenssi on hämmentänyt suomalaisia. Sen myötä monien luottamus poliittiseen päätöksentekoon on horjunut.
Postin vyyhti kaatoi sekä pääministeri Antti Rinteen (sd.) että kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.). Rinne ja Paatero antoivat ristiriitaista tietoa eduskunnalle tapahtumien kulusta. Muunnellun totuuden kertominen eduskunnalle romuttaa luottamuksen ministeriä kohtaan. Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättivät hallitukselle asiasta välikysymyksen.
Luottamuspula ehti kuitenkin kasvaa kestämättömäksi jo hallituksen sisällä. Rinne jätti hallituksen eronpyynnön pari tuntia ennen kuin hallituksen oli määrä vastata välikysymykseen.
Ministerien erot ovat osoitus lopulta suomalaisen parlamentarismin toimivuudesta. Demokratiamme rakenteet ovat vahvat. Eduskunnalla on tosiasiallinen mahdollisuus valvoa vallankäytön asianmukaisuutta. Välikysymys mahdollistaa hallituksen nauttiman luottamuksen mittauttamisen.
Rinteen hallituksen eron jälkeen muodostettiin uusi hallitus. Luottamuspulan vuoksi eronnut Sirpa Paatero nimettiin hallituksen kuntaministeriksi. Tämä on perin kummallista hänen jouduttuaan eroamaan ministerin tehtävästä vain reilua viikkoa aiemmin. Olen itsekin saanut tästä paljon hämmästyneitä kannanottoja Raumalla ja koko Satakunnassa.
Lähtökohtaisesti jokainen puolue tekee itse omat henkilövalintansa. Poikkeuksellisten aikojen keskellä päättäjien tulee kuitenkin toimia niin, että ihmisten luottamus päätöksentekoon vahvistuu. Ihmisten tulee voida luottaa ja nähdä, että heidän meille antamaa mandaattia käytetään viisaasti.
Pääministeri Sanna Marin on tuonut esiin, ettei SDP:n luottamus Paateroa kohtaan horjunut missään vaiheessa. Marin kuitenkin ohittaa tässä tärkeän huomion järjestelmässämme. Paaterolla on ehkä puolueen luottamus, mutta entäpä ihmisten luottamus?
Uuden hallituksen alku ei sekään ole ollut kovin tyyni, kun julkisuuteen on tihkunut tietoja Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten tilanteesta. Asia on poliittisesti monimutkainen ja jakaa hallituspuolueiden rivejä. Se ei ole syy piilotella asian takana tai sysätä päätöksentekoa kauemmas. On poikkeuksellista, että hallitus ei ole tehnyt asiasta päätöstä, jota eduskunta ja äänestäjät voisivat arvioida.
Demokratiamme perustuu avoimuuteen, poliittisten vaihtoehtojen punnintaan ja julkiseen keskusteluun. Eduskunnassa on jälleen jouduttu turvautumaan opposition raskaimpaan työkaluun, välikysymykseen, jotta hallitus on saatu avaamaan eduskunnalle ja kaikille suomalaisille linjaansa al-Holin kysymykseen.
Hallitusvastuusta on oltava valmis tekemään päätöksiä ja puolustamaan niitä. Vaikka päätökset voivat olla vaikeita ja tuoda myös negatiivista palautetta, ne kuuluvat kansanvallan hoitamiseen.
Luottamuksen palauttaminen politiikkaan pitää aloittaa heti. Avoimuudella ja rohkeudella pärjää pitkälle.
Kolumni julkaistu Länsi-Suomessa 16.12.2019.