Metsäpolitiikasta ja metsienhyödyntämisestä on tullut yksi iso eduskunnan keskustelunaihe tänä syksynä. EU-pöydissä on valmisteltu uutta ennallistamisasetusta, joka velvoittaisi jäsenmaat suojelemaan ja ennallistamaan mittavasti luontoa tulevien vuosikymmenien aikana.
Esitys on herättänyt Suomessa laajaa huolta. Euroopan metsäisimpänä maana toimet koskisivat erityisesti Suomea. Esitys toisi Suomelle yli 900miljoonan euron vuotuiset lisäkustannukset, jotka olisivat aivan kärkiluokkaa EU-maista.
Siksi Suomen on tehtävä kaikkensa, jotta asetus ei tule voimaan esitetyssä muodossa, ja metsänomistajien omaisuudensuojaan ei kajota.
Metsäpolitiikan tulee kuuluajatkossakin kansalliseen päätösvaltaan. Toimia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi on jatkettava, mutta Suomen itse päättämillä keinoilla, ei komission määräyksillä.
Hallituksen toiminta asianedunvalvonnassa on ollut hidasta ja sekavaa. Hallitus toimitti esitystä koskevat tiedot eduskuntaan vasta syyskuun lopulla, kolme kuukautta esityksen julkistuksen jälkeen. Viivästymisen vuoksi eduskunta ei pystynyt enää jättämään huomautusta asiasta Euroopan komissiolle, kuten Ruotsin parlamentti teki aiemmin syksyllä.
Lisäksi ministerit ovat esiintyneet ristiriitaisilla viesteillä julkisuudessa. Maatalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) on kritisoinut esitystä, kun taas ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr.) on puolustanut sitä. Miten hallitus on voinut puolustaa Suomen kansallista etua EU-pöydissä, kun on epäselvää, onko hallituksella yhtenäistä kantaa asiaan?
Suuri valiokunta päättää lähiviikkojen aikana Suomen kannasta ennallistamisesitykseen. Eduskunnan on muutettava hallituksen esittämä myönteinen kanta kielteiseksi ja asetuttava puolustamaan kansallista päätösvaltaamme ja suomalaisia metsänomistajia.
On selvää, että hallitus on tehnyt virheitä ennallistamisasetukseen vaikuttamisessa. Siksi Kokoomus jätti viimeviikolla välikysymyksen hallituksen EU-vaikuttamisen laiminlyönneistä.
Hallituksella on vielä mahdollisuus tulla Kokoomuksen kannoille ja asettua vastustamaan esitystä. Eduskunnasta löytyy kyllä tuki tälle linjalle
Kolumni julkaistu Satakunnan Kansassa 31.10.2022