Poikkeukselliset ajat korostavat valmistuneiden saavutuksen arvoa

Kesäkuun ensimmäinen viikonloppu on perinteinen valmistujaispäivä. Tänäkin keväänä tuhannet nuoret ovat saaneet päätökseen opintonsa lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Valkolakki tai ammattitodistus on osoitus sinnikkyydestä ja monen vuoden työstä. 

Valmistuminen on nuoren elämän yksi suurimmista päivistä. Se on täynnä iloa, haaveita ja unelmia. Valkolakki tai todistus on tae jatko-opintokelpoisuudesta tai pätevyydestä ammattiin, mutta myös ovi itsenäiseen elämään ja maailmaan, joka on täynnä mahdollisuuksia 2000-luvun sukupolvelle.

Nuorilla on valittavissaan iso kirjo jatko-opintoja sekä Suomesta että maailmalta. Tänä vuonna valmistuva sukupolvi on huomattavasti kansainvälisempi ja avoimempi mahdollisuuksille verrattuna kymmenen vuotta sitten valmistuneeseen omaan sukupolveeni.

Koronan hankaloittamassa keväässä tutkinnon suorittaminen on vaatinut nuorilta poikkeuksellisen paljon. Etäopiskelu on muuttanut arkea. Ylioppilaskirjoitusten aikaistamisen vuoksi kokelaiden valmistautuminen kokeisiin on ollut tavanomaista raskaampaa. Myös ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelleilta tilanne on vaatinut paljon, kun näyttökokeita on järjestetty monilla aloilla normaalista poikkeavin tavoin. Poikkeukselliset ajat korostavat nuorten saavutusten arvoa ja merkitystä.

Keväällä lehdistä voi lukea huippuarvosanat kirjoittaneiden ylioppilaiden haastatteluita. Heidän onnistumisilleen on annettava kaikki kunnia. Nuoren menestystä ei voi kuitenkaan mitata vain arvosanoilla. 

Tänäkin keväänä moni nuori on ylittänyt itsensä monin verroin vastoinkäymisistä huolimatta. Moni on taistellut itselleen tutkinnon oppimisvaikeudesta, sairaudesta tai vammasta huolimatta sisulla ja sinnikkyydellä. Heistä jokainen on sankari ylittäessään maaliviivan.

Usean nuoren kevät on jatkunut ylioppilaskirjoitusten tai näyttökokeiden jälkeen valmistautumisena korkeakoulujen pääsykokeisiin. Omassa kirjahyllyssäni on muistona edelleen kymmenen vuoden takaa valtiotieteelliseen pääsykoekirjat, jotka ovat täynnä merkintöjä ja alleviivauksia. Pääsykoevalmistautuminen on ankaraa työtä ja kilpailua mieleisestä opiskelupaikasta.

Poikkeusolot ovat vaikuttaneet nuorten pääsykoevalmistautumiseen. Moni korkeakoulu on lisännyt todistuksella valittavien opiskelijoiden määrää, ja pääsykoevaatimuksia on muutettu. Tilanne on ollut haastava myös korkeakouluille, mutta nuorille tilanne on ollut täysin kohtuuton. On hakijan oikeusturvan kannalta hyvin kyseenalaista, että pääsykoevaatimuksia on muutettu hakuajan päättymisen jälkeen. Nuoren on tiedettävä hakiessaan, mitkä ovat pääsykokeiden vaatimukset.

Osa hakijoista on ennättänyt saada jo pääsykokeiden tulokset. Useilla on syytä kaksinkertaiseen juhlaan, kun myös mieleinen jatko-opintopaikka on löytynyt. Samoin moni joutuu pettymään, kun toivottu opintopaikka ei ponnisteluista huolimatta avaudu.

Onneksi jatko-opinnot heti valmistumisen jälkeen eivät ole ainoa vaihtoehto nuorille. Moni haluaa tehdä töitä, opiskella avoimessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa ja pohtia itselleen mielestä koulutusalaa. Mahdollisuuksia on lukuisia.

Toivottavasti kesä antaa jokaiselle mahdollisuuden rentoutua ja ladata akkuja rankan rupeaman jälkeen. Olette sen ansainneet!

Lämpimät onnitteluni jokaiselle ylioppilaaksi ja ammattiin valmistuneelle! Iloa ja onnea tärkeään päiväänne ja kaikkea hyvää elämässä eteenpäin. 

Kolumni julkaistu Länsi-Suomessa 30.5.2020.