Arvoisa juhlaväki, hyvät naiset ja herrat,
On kunnia olla täällä tänään juhlistamassa 90-vuotista Säkylän VPK:ta.
Vapaaehtoisilla Palokunnilla on maassamme pitkät ja kunniakkaat perinteet.
Vapaaehtoisten Palokuntien merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Onhan kyse arjen turvallisuuden kannalta aivan kriittisestä asiasta. Siitä, että ihmiset saavat apua hädässä silloin, kun sitä tarvitsevat. Kaikkialla Suomessa, asuinpaikasta riippumatta.
Ensimmäiset vapaapalokunnat perustettiin Suomeen 1800-luvulla. Vapaapalokuntien syntymisen taustalla oli usein huoli oman kylän turvallisuudesta. Alkuaikoina palontorjunta oli täysin kansalaisten yhteistyön ja talkoovoimien varassa.
Vaikka yhteiskunta on muuttunut vapaapalokuntien syntyajoilta, on vapaapalokuntien rooli edelleen korvaamaton. Suomessa on noin 700 sopimuspalokuntaa, ja nämä palokunnat osallistuvat ylipuoliin kaikista Suomen noin 100 000 vuosittaisesta pelastustoimen tehtävistä.
Usein etenkin harvemmin asutuilla alueilla vapaapalokunta on se taho, joka ensimmäisenä saapuu paikalle. Sopimuspalokunnat huolehtivat pelastustehtävistä noin 90 % alueella Suomen pinta-alasta ja näillä alueilla asuu lähes puolet suomalaisista.
Myös täällä Satakunnassa vapaapalokuntien asema on erittäin vahva ja sillä on pitkät perinteet. Satakunnan alueella toimii 49 sopimuspalokuntaa, joissa on mukana yhteensä noin 900 hälytyskelpoista henkilöä. Lisäksi vapaapalokuntatoiminnassa on myös mukana satoja muita vapaaehtoisia.
Vuonna 2022 Satakunnan alueella oli noin 5000 pelastuslaitoksen tehtävää, joista merkittävään määrään osallistuivat myös sopimuspalokunnat. Satakunnassa on luotu vuosikymmenien aikana toimiva pelastustoimen järjestelmä, jonka keskeisenä osana ovat sopimuspalokunnat. Täällä tehdystä yhteistyöstä on paljon opittavaa ja hyödynnettävää myös valtakunnallisesti.
Vapaaehtoisten palokuntien toiminta ei kuitenkaan rajoitu vain pelastustehtäviin, vaan yhdistystoiminta pitää sisällään monenlaista harrastustoimintaa perinteiden vaalimisesta aina nuorten palokuntatoimintaan. Näin myös täällä Säkylässä, jossa VPK osallistuu lukuisiin tapahtumiin ja järjestää tärkeää toimintaa nuorille, jotta myös tulevaisuudessa vapaaehtoistoiminnan jatkamiseen löytyy sitoutuneita ihmisiä.
Vapaapalokuntatoiminta tarjoaa monelle nuorelle turvallisen ja mieleisen harrastuksen. Samalla palokuntien nais- ja tukiosastot tekevät tärkeää ennaltaehkäisevää työtä. Myös vapaapalokuntien pitkien perinteiden ja historian vaalimisella on tärkeä roolinsa.
Vapaapalokuntien toiminta on siis huomattavan laajaa.
Vapaapalokuntalaisten työn merkitystä ei voi liikaa korostaa ja arvostaa. On hienoa, kuinka antaumuksella teette työtä kansalaisten turvallisuuden eteen ja autatte avun hetkellä. Merkityksellinen työnne ansaitsee suuren kunnioituksen ja kiitoksen.
Hyvä juhlaväki,
Maailma on tänä päivänä entistä jännitteisempi ja epävarmempi paikka.
Siksi arjen turvallisuuden ja kokonaisturvallisuuden merkitys korostuu ja tässä työssä vapaapalokunnilla on merkittävä rooli.
Vaikka maailmalla turvallisuustilanne on heikentynyt, on tilanne Suomessa vakaa. Varautumisemme on maailmanlaajuisesti vertailtuna huippuluokkaa.
Lisäksi viranomaisemme ja muut turvallisuuden puolesta töitä tekevät ovat erittäin ammattitaitoisia sekä tekevät päivästä toiseen pyyteetöntä työtä meidän kaikkien puolesta. Viranomaisten välinen yhteistyö on Suomessa huippuunsa hiottua.
Palokunnat ovat olleet esimerkillisellä tavalla edistämässä turvallisuutta myös kansainvälisesti. Suomesta on lähetetty lukuisia palo- ja pelastustoimen ajoneuvoja ja varusteita Ukrainaan, jossa tarve kalustolle on suuri.
On hienoa, että me suomalaiset olemme tälläkin saralla olleet vahvoja Ukrainan tukijoita. Ukraina taistelee joka päivä ennen kaikkea itsensä, mutta myös koko vapaan lännen puolesta.
Meidän on huolehdittava myös siitä, että tuki Ukrainalle ei hiivu, vaikka sota jatkuu ja moni sotaan turtuu.
Ukrainan sodasta on meillä opittavaa pelastustoimenkin saralla. Pelastustoiminta keskellä sotaa on äärimmäisen vaikeaa, kun pelastettavia olisi enemmän, mihin resursseja riittää. Silti ukrainalaiset ovat osoittaneet sitkeyttä, rohkeutta ja ammattitaitoa myös tällä saralla.
Puolustusvoimat ja muut viranomaiset seuraavat tarkasti Ukrainan tapahtumien kehittymistä. On tärkeää, että otamme opiksi kaikki neuvot ja huomiot, miten esimerkiksi poikkeustilanteessa pelastustoimen järjestäminen ja toimintakyky voidaan turvata.
Ukrainalaiset pelastusviranomaiset ovat panostaneet paljon osaamisen kehittämiseen. Tämä muistuttaa meitä säännöllisen harjoittelun tärkeydestä.
Arvoisa juhlaväki,
Turvallisuustilanne ympärillämme on nyt epävarmempi, mutta samalla yhteiskuntamme muuttuu myös muuten, mikä haastaa myös pelastusalaa.
Toimintaympäristön muutokset aiheuttavat pelastustoimelle uusia haasteita, joihin on vastattava yhdessä.
Monen sopimuspalokunnan haasteena on vapaaehtoisten riittävä saatavuus ja myös niukat resurssit. Sopimuspalokuntien toiminta ei voi perustua vain vapaaehtoisuuteen, vaan yhteiskunnan on osaltaan taattava riittävä tuki sopimuspalokunnille.
Siksi meidän päättäjien tulee kaikin keinoin taata mahdollisimman hyvät toimintaedellytykset vapaapalokunnille ja myös laajemmin koko pelastustoimelle. Tähän hallitus on täysimääräisesti sitoutunut.
Tämä hallitus ei tingi turvallisuudesta, vaan satsaamme siihen lisää määrärahoja. Turvallisuuteen panostaminen on Orpon hallituksen keskeinen valinta vaikeassa taloustilanteessa. Vapaapalokunnat ovat erittäin kustannustehokas tapa tuottaa pelastuspalveluita ja siksi vapaapalokuntien rooli Suomessa tullee kasvamaan.
Pelastustoimen toimintaedellytykset tulee mahdollistaa niin normaalioloissa kuin kriisiaikoina. Pelastustoimen merkitys korostuu itse pelastustehtävien lisäksi varautumisessa ja ennaltaehkäisyssä sekä siviilivalmiuden ja kokonaisturvallisuudenvahvistamisessa.
Hallitus panostaa pelastajien koulutusmäärien lisäämiseen sekä samalla pelastusalan veto- ja pitovoiman vahvistamiseen. Samalla pelastusalan ammattilaisten työn kovaa kuormitusta pyritään keventämään ja työhyvinvointia parantamaan.
Juuri VPK-toimintaan panostamalla voimme nostaa myös pelastajien koulutuksesta kiinnostuneiden määrää, sillä moni päätyy pelastajan uralle vapaaehtoispalokunnan kautta.
Valitettavasti tällä hetkellä sopimuspalokuntalaisten määrä on laskussa ja koko maahan on arvioitu jo yli 800 pelastusalan vapaaehtoisen ja työntekijän vaje vuodelle jo 2030.
Tähän kehitykseen on puututtava, sillä kyse on kaikkein tärkeimmästä, meidän kaikkien turvallisuudesta. Yleisen vetovoiman lisäämisen lisäksi yksi konkreettinen ratkaisu olisi lisätä siviilipalvelusvelvollisten käyttöä pelastusalalla, kuten monet tahot ovat esittäneet. Mahdollisten poikkeusolojen aikaan juuri pelastusalan rooli korostuu ja siksi olisi luontevaa, että siviilipalvelun määrää alalla lisättäisiin.
Pelastuspalveluiden rahoitus on varsin tiukassa, mikä johtuupitkälti sosiaali- ja terveysuudistuksesta, joka lisäsi kustannuksia ja hallintoa, mutta ei parantanut palveluita. Hallitus korjaa sote-uudistuksen aiheuttamia ongelmia nyt määrätietoisesti.
Pelastustoimen palvelut toimivat kuitenkin muita sote-palveluita paremmin, sillä pelastuspalvelut on jo pitkään järjestetty tehokkaasti ja pelastustoimen järjestäminen alueellistettiin jo vuonna 2004.
Täällä Satakunnassa on turvattava tarpeeksi kattava sopimuspalokuntien verkosto myös jatkossa, sillä Satakunta on paikoin varsin harvaan asuttu ja riittävän lyhyestä toimintavalmiudesta tulee pitää kiinni. Nykyisellään Satakunnassa sopimuspalokuntien lähtöajat ovat kohtuullisen nopeita kansallisesti vertailtuna.
Kansainvälisen turvallisuusyhteistyön lisääntyminen tulee näkymään myös pelastusalalla. Suomen Nato-jäsenyyden myötä kansainvälisen yhteistyön ja suorituskyvyn vahvistamiseen tullaan kiinnittämään erityistä huomiota. Pelastustoimen tulee ollajatkossakin kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa.
Lisäksi tulisi keskittyä parantamaan esimerkiksi sopimuspalokuntien hälytysjärjestelmää, joka on monessa mielessä vanhentunut ja kankea. Lisäksi alaan vaikuttavaa kiristynyttä sääntelyä tulisi arvioida kriittisesti ja pyrkiä keventämään siten, ettei se heikennä sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä.
Arvoisat juhlavieraat,
Suuri kiitos kuuluu kaikille teille, jotka olette olleet osa Säkylän Vapaaehtoisen Palokunnan 90-vuotista historiaa. Säkylän VPK:n panosta tarvitaan myös jatkossa, kuten on tarvittu tähänkin asti.
Minulla on vahva luotto vapaaehtoisten palokuntien tulevaisuuteen. Vapaaehtoisten palokuntien asema on arvostettu. Vaikka vuosikymmenten aikana maailma on muuttunut ja monetpoikkeustilanteet ovat pelastusalaa haastaneet, on kaikesta selvitty kunnialla.
Pelastusalan valmius ja osaaminen ovat yhä huippuluokassaan.Sopimuspalokuntien asemaa on edelleen vahvistettava ja riittävää tukea sopimuspalokunnille tarjottava, koska kyse on meidän kaikkien turvallisuudesta. Ilman vapaapalokuntia ei pelastustoimi Suomessa toimisi.
Toivotan Säkylän Vapaaehtoiselle Palokunnalle kaikkea hyvää tuleville vuosikymmenille sekä kiitän teitä vielä kertaalleen korvaamattoman tärkeästä työstänne. Nostakaamme malja 90-vuotiaalle Säkylän Vapaaehtoiselle Palokunnalle!
Puhe pidetty 19.5. Säkylän VPK:n 90-vuotisjuhlassa.