Tervetuloa töihin ja asumaan Satakuntaan, olen useasti todennut ihmisille, kun olemme puhuneet kotimaakuntani mahdollisuuksista.
Monella alalla on paljon avoimia työpaikkoja, mutta työntekijöitä on vaikeaa löytää. Satakunnassa tilanne on yksi Suomen vaikeimmista.
Yhtenä esimerkkinä tästä on automaatio-, tekoäly- ja robotiikka-alojen keskittymä, johon kuuluu yli sata yritystä ympäri Satakuntaa. Suurin keskittymä sijoittuu Poriin ja Ulvilaan. Yritysklusterin liikevaihto on kasvanut keskimäärin 15 prosentin vuosivauhtia.
Merkittävin osoitus alan potentiaalista nähtiin viime vuonna, kun Cimcorp sai jättimäisen 120 miljoonan euron tilauksen Espanjasta. Tilauksen työllisyysvaikutus on jopa 1000 henkilötyövuotta.
Rekrytointiongelmista on tullut iso kasvun este aloille. Pelkästään Satakunnassa on arvoitu tarvetta olevan lähes 1500 työntekijälle. Satakunnan on tehtävä kaikkensa, jotta avoinna oleviin tehtäviin saadaan houkuteltua osaajia Suomesta ja maailmalta.
Korkeakoulujemme koulutuspaikat eivät riitä täyttämään tarvetta, vaikka koulutusta on lisätty viime vuosina. Samaan aikaan korkeasti koulutettuja nuoria muuttaa vuosittain enemmän pois Suomesta kuin mitä meille tulee paluumuuttajia.
On kestämätöntä, että ulkomaisten osaajien rekrytoinnit junnaavat pitkiä aikoja maahanmuuttoviraston lupaviidakossa. Työluvan saanti kestää tällä hetkellä useita kuukausia.
Kun yrityksellä on tarve rekrytoida korkean tason osaajia, pitää tekijä saada mahdollisimman nopeasti töihin. Yhdenkin tärkeän rekrytoinnin kariutuminen raskaan byrokratian vuoksi on menetys Satakunnalle.
Hallitusohjelmaan on kirjattu hyvä tavoite nopeuttaa työlupien käsittelyä kuukauteen. Hallituksen päätöksenteko työllisyystoimien osalta on ollut hidasta, mutta työn voi aloittaa kansainvälisten rekrytointien esteiden purkamisesta.
Toinen järjettömyys koskee ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen tulleiden korkeakouluopiskelijoiden tilannetta. Vain ani harva ulkomaisista opiskelijoista jää töihin Suomeen valmistumisensa jälkeen.
Suomen on houkuteltava ulkomaisia opiskelijoita paitsi opiskelemaan korkeakouluihimme mutta myös jäämään Suomeen töihin valmistumisen jälkeen. Konkreettinen parannus tähän voisi olla työluvan myöntäminen automaattisesti suomalaisesta korkeakoulusta valmistuneelle nuorelle.
Korkeasti koulutetut osaajat on toivotettava lämpimästi tervetulleeksi töihin Satakuntaan. Työ esteiden purkamiseksi pitää aloittaa heti.
Kolumni julkaistu Satakunnan Kansassa 10.2.2020.