Hallitus kokoontuu kehysriiheen tiistaina päättämään seuraavien vuosien budjettilinjauksista poikkeusoloissa.
Kansainvälisesti levinnyt koronavirus on ennen kaikkea terveydellinen mutta myös taloudellinen kriisi, jonka vaikutukset näkyvät jo nyt monen satakuntalaisen perheen arjessa.
Niin yrittäjillä kuin työntekijöillä on huoli huomisesta. Yt-neuvottelujen piirissä on yli 350 000 työntekijää. Monen yrityksen liikevaihto on romahtanut äkillisesti. Monessa yrityksessä mietitään nyt, miten selvitä laskuista ja pitää yritys hengissä kriisin yli.
Hallitus toi ensimmäisen kriisipaketin eduskunnan käsiteltäväksi viikko sitten. Toimet ovat hyvä alku. Finnveran lainatakauksia nostetaan ja pankkien mahdollisuuksia rahoittaa yrityksiä lisätään. Suoraa tukea ohjataan yrityksille Business Finlandin ja Ely-keskusten kautta. Lisäksi yrittäjille taataan pääsy sosiaaliturvan piiriin väliaikaisesti.
Hallituksen markkinoimasta 15 miljardin paketista valtaosa oli kuitenkin lainarahoitusta, joka ei ole valtaosalle yrityksistä aito vaihtoehto kriisistä selviytymiseen. Monen maksukyky ei kerta kaikkiaan riitä lisävelanottoon. Valtio takaa, pankit jakaa -mainos ei käytännössä toimi.
On hyvin kyseenalaista tarjota lainarahaa avuksi yrittäjille kriisiin, johon yhdelläkään heistä ei ole ollut osaa eikä arpaa.
Jos suoraa tukea yrityksille ei nopeasti lisätä, on edessä konkurssiaalto ja rajusti kasvava työttömyys. Yhdenkään elinkelpoisen yrityksen ei pidä kaatua koronakriisin keskellä.
Hallituksen on pikaisesti päätettävä uudesta kriisipaketista ja konkreettisista toimista, jotka auttavat yrittäjät pahimman yli ja turvaavat tuhansien ihmisten työpaikat.
Ensimmäiseksi hallituksen on valmisteltava yrityksille mahdollisuus hakea palautusta maksamistaan alkuvuoden arvonlisäveroista. Se on tehokas tapa vastata yritysten akuuttiin kassakriisiin ja auttaisi myös montaa yksinyrittäjää.
Toiseksi yritysten on voitava siirtää verojen maksua korotta eteenpäin. En ymmärrä, miksi kriisin keskellä verottajan pitää ylipäänsä periä korkoa hädässä olevilta yrittäjiltä.
Kolmanneksi yritysten maksamat työnantajamaksut tulee poistaa kolmen kuukauden ajaksi niille yrityksille, jotka pitävät nyt työntekijöistään kiinni.
Tarvitsemme lukuisia toimia, jotta jokainen yrittäjä ja yritys saa tukea kriisistä selviytymiseen. Tuen hallitusta kaikissa järkevissä tukitoimissa, joilla yritysten tilanne ja tuhansien satakuntalaisten työpaikat turvataan.
Kolumni julkaistu Satakunnan Kansassa 6.4.2020.