Energian ja sähkön hintojen nousuun tulee vastata

Energian- ja sähkön hintapiikki on ravistellut Suomea ja koko Eurooppaa viimeisten kuukausien ajan. Ihmiset ovat huomanneet hintojen nousun bensa-asemilla ja sähkölaskuissa. Monille perheille hintapiikit ovat nousseet suuriksi ja arjen kustannuksista selviytyminen on muuttunut todella haastavaksi.

Tilanne on karu muistutus siitä, miten monen ihmisen talous ei kestä äkillisiä asumisen kustannusten nousua. Omasta palkasta tai eläkkeestä ei yksinkertaisesti jää rahaa sivuun äkillisiä tilanteita varten.

Suomen veroaste on yksi Euroopan korkeimmista, ja raskas verotaakka leikkaa ihmisten käteen jääviä tuloja merkittävällä tavalla. Onko myös maamme poliittinen vasemmisto viimein valmis myöntämään, että ihmisten verotaakkaa on välttämätöntä keventää?

Vasemmistohallituksen kaudella verotusta on tosin edelleen kiristetty yli 500 miljoonalla eurolla, muun muassa polttoaineverotuksen korotuksilla. Veronkiristykset ovat olleet huonosti harkittuja ja perusteltuja.

Kokoomus esitteli viime viikolla ratkaisunsa kasvaneisiin energian ja sähkön hintapiikkeihin vastaamiseksi. Keskeisimpänä ratkaisuna ostovoiman lisäämiseen olemme esittäneet työn ja eläkkeen verotuksen keventämistä vaihtoehtobudjettimme mukaisesti.

Mitä enemmän omista tuloista jää käteen palkansaajalle, yrittäjälle ja eläkeläiselle, sitä paremmin myös äkillisiin hinnan nousuihin on mahdollista varautua.

Sähkön hintojen nousun hillitsemiseksi olemme esittäneet kotitalouksien sähköveron laskemista nollaan väliaikaisesti talvikuukausien ajaksi. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle kahden kuukauden sähkölaskun kevennys merkitsisi noin 200 euron säästöä asumiskustannuksissa.

Toivon lisäksi, että eduskunnassa on valmiutta tarkastella lainsäädäntöä sähkön siirtohintojen leikkaamiseksi edelleen. Siirtohintojen leikkaus laskisi asumisen kustannuksia tehokkaalla tavalla.

Hallitus ilmoitti viime perjantaina korottavansa työmatkavähennystä ja ottavansa käyttöön raskaalle liikenteelle ammattidieselin. Tuen näitä tavoitteita ja toivon, että toimet tuodaan pikaisesti eduskunnan käsittelyyn.

Nopeiden toimenpiteiden lisäksi on katsottava hintapiikkien taakse ja rakennettava kotimaista ja fossiilivapaata energiantuotantoa, jotta yllättäviltä hinnannousuilta vältytään jatkossa. Yhdessä suomalaisten verotaakan keventämisen ja viisaan energiapolitiikan kanssa taataan ihmisille paremmat mahdollisuudet selvitä kaikista arjen kustannuksista myös jatkossa.

Kolumni julkaistu Satakunnan Kansassa 21.2.2022