Hallituksen tehtävä päätös paikallisesta sopimisesta puoliväliriihessä

Hallitus asetti vuonna 2019 kolmikantatyöryhmän etsimään keinoja paikallisen sopimisen edistämiseksi. Työryhmän työtä on jatkettu useaan otteeseen, mutta yhteisiä ehdotuksia ei ole löytynyt. Tänään uutisoitiin työryhmän työn päättyneen jälleen tuloksetta. Kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Matias Marttinen (kok.) vaatii nyt hallitusta ottamaan vastuun toimenpiteistä itselleen.

”Työryhmä on hakenut ratkaisuja kahden vuoden ajan, mutta mitään ei ole saatu aikaan. Kahden vuoden työryhmävatuloinnin jälkeen hallituksen on kannettava vastuu ja tehtävä päätös. On tullut selväksi, ettei paikallinen sopiminen etene ilman lakimuutoksia”, Marttinen sanoo.

Marttinen jätti viime syksynä lakialoitteen, jolla paikallinen sopiminen tuotaisiin yhdenvertaisesti kaikkien yritysten käyttöön. Aloitteen allekirjoitti yhteensä 49 kansanedustajaa. Kokoomuksen eduskuntaryhmä oli aloitteen takana kokonaisuudessaan.

”Lakialoitteemme on valmis malli, jolla paikallista sopimista voidaan lisätä merkittävällä tavalla. Haluamme poistaa paikallisen sopimisen kiellot, jotka estävät sopimisen yli 50.000 työnantajayrityksessä. Yritykset pitää saada yhdenvertaisten sopimismahdollisuuksien piiriin”, Marttinen vaatii.

Hallitus kokoontuu ensi viikolla puoliväliriiheen, jossa on tarkoitus tehdä päätöksiä työllisyyden vahvistamiseksi. Paikallista sopimista pidetään yhtenä merkittävimmistä työllisyystoimista.

”Keskusta on uhannut hallituksesta lähtemistä, ellei tuloksia synny riihestä. On selvää, että työllisyyden merkittävä kasvattaminen edellyttää uudistuksia työmarkkinoille ja paikallisen sopimisen lisäämistä. Marttinen suuntaa nyt katseensa erityisesti keskustaan, joka on usein vakuutellut eduskunnassa paikallisen sopimisen edistyvän hallituksessa.

”Keskustalle työllisyys oli hallitukseen menon kynnyskysymys. Nyt Saarikko on uhannut hallituksesta lähtemistä, ellei riihen tulokset tyydytä. Jos Keskusta haluaa säilyttää uskottavuuden rippeensä, se ei voi tulla ulos Säätytalolta ilman päätöstä paikallisesta sopimisesta”, Marttinen päättää.

Marttisen lakialoite paikallisen sopimisen edistämisestä: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakialoite/Sivut/LA_45+2020.aspx