Hallituksen teollisuuspolitiikka luo mahdollisuuksia Satakuntaan

Työnsä aloittavan Orpon hallituksen hallitusohjelma luo Suomeen edellytyksiä uusille investoinneille. Hallituksen ohjelmaan on kirjattu useita energia-, liikenne- ja teollisuuspoliittisia keinoja, joilla Suomesta tehdään houkuttelevampi kohde uusille investoinneille. Hallituksen teollisuuspolitiikka on suuri mahdollisuus Satakunnalle.

Hallituksen tavoitteena on tehdä Suomesta puhtaan energian edelläkävijä. Satakuntaan on jo tällä hetkellä keskittynyt valtaisa määrä puhtaan energian tuotantoa ja viime vuosina myös useita uusia puhtaan energian investointeja on suuntautunut Satakuntaan. Maakunnallamme on nyt mahdollisuus profiloitua entistä vahvemmin puhtaan energian maakuntana. Tämä potentiaali näkyy erityisesti ydinvoiman ja merituulivoiman osalta.

Kautensa aikana hallitus aikoo tehostaa investointien kohdentumista Suomeen perustamalla ”investointinyrkin”. Investointinyrkin tavoitteena on kartoittaa investointien vaatimuksia ja luoda parhaat mahdolliset edellytykset investointien kotiuttamiselle Suomeen.

Tämän lisäksi hallitus aikoo investointien edistämiseksi rakentaa nopeasta ja ennustettavasta luvituksesta Suomen kilpailuvaltin. Tälläkin hetkellä useat tärkeät investoinnit odottavat valitettavasti jonossa erilaisten lupahakemusten käsittelyä. Tästä esimerkkinä olemme lukeneet muun muassa BASF:n Harjavallan tehtaan viivästymisestä.

Toimiva luvitus on edellytys puhtaan energian ja uusien teollisten investointien toteutumiselle. Hallitusohjelmaan kirjattu yhden luukun luvitusprosessi sekä selkeät käsittelyajat luovat yrityksille ennustettavuutta ja tarvittua yksinkertaistusta lakisäätäisten lupien hakemiseen. Luvitusprosessia voidaan tehostaa ottaen samalla paikallisten ihmisten ja ympäristön vaatimukset huomioon. Hallituksen vahva teollisuuspolitiikka lupaa hyvää Satakunnalle. Maakunnallamme on kaikki edellytykset kilpailla Suomeen suuntautuvista investoinneista. Loppujen lopuksi investoinnit tarkoittavat kuitenkin aina uutta työtä ja mahdollisuuksia maakuntamme ihmisille. Tästä syystä hallituksen investointeja houkuttelevaan ohjelmaan voi olla tyytyväinen. 

Kolumni julkaistu Satakunnan viikossa 12.7.2023