Hallitus ja ministeri Kiuru kompuroivat koronan kanssa

Raumalaiset saivat viettää kesälomansa rauhassa koronaepidemian laannuttua kesäkuussa. Uusia tartuntoja ei todettu useisiin viikkoihin.

Viimeiset viikot ovat sen sijaan osoittaneet, ettei virusta ole vielä voitettu. Virustartunnat ovat kasvaneet Euroopassa rajusti, ja tartunnat ovat lähteneet uudelleen kasvuun myös täällä Suomessa.

Hyvin nopeasti kävi ilmi, että Suomi ei ollut varautunut riittävästi koronan toisen aallon tuloon. Ongelmat kiteytyivät lentokenttien toimintaan. Ranskalainen tuttavani ihmetteli minulle, miten ihmeessä lentomatkustajien annetaan kävellä Helsinki-Vantaalla suoraan lentokoneista terminaalin läpi maahan ilman koronatestaamista ja tarvittaessa karanteeniin määräämistä.

Surullisenkuuluisat Skopjen lennot lentävät edelleen Turkuun, vaikka Pohjois-Makedoniassa tartuntamäärät jatkavat kasvuaan. Viimeksi tämän viikon tiistaina raportoitiin lennolla saapuneen 17 positiivisen testituloksen saanutta. On onni, että yhteysvälin matkustajia ylipäätään ryhdyttiin testaamaan.

Skopjen lentojen testaamisesta ei ole kuitenkaan kiittäminen hallitusta vaan Turun kaupungin johtoa. Kun hallitukselta ei kuulunut selkeitä ohjeita tilanteen hoitamiseen, ryhtyi kaupunki omiin toimiin koronaepidemian rajoittamiseksi.

Lentokenttien tilanne oli esillä jo koronakriisin alkuvaiheessa viime keväänä eduskunnassa, kun pääministeri Marin (sd.) totesi, että hallitus on tehnyt virheitä lentokenttien rajoitustoimien kanssa. Pääministeri lupasi tuolloin eduskunnalle, että ongelmat korjataan.

Nyt hallituksella on ollut viisi kuukautta aikaa laittaa käytännöt lentokentillä kuntoon, mutta toimet ja ohjeistus ovat edelleen puutteellisia. Valtakunnallisesti tilanne on edelleen se, ettei riskimaista Suomeen saapuvia välttämättä testata.

Ihmisten palatessa töihin ja lasten päiväkoteihin sekä kouluihin on tarve koronatestaukselle kasvanut. Näytteenottopisteet ovat ruuhkautuneet ja testiin pääseminen on paikoin hidasta. Testin jälkeen tuloksen saaminen voi kestää useita päiviä.

Terveysalan ammattilaiset työskentelevät kovassa paineessa ja tekevät kaikkensa. Kiitos heille arvokkaasta työstä! Testaustarvikkeiden saatavuus ja testauskapasiteetti eivät kuitenkaan ole tarvittavalla tasolla, mikä haittaa ammattilaisten työtä. Myös muilla työpaikoilla on suuria ongelmia, kun työntekijät joutuvat odottamaan pitkään testituloksia kotona.

Hallitus kertoi keväällä Suomen noudattavan koronakriisissä testaa, jäljitä, eristä -strategiaa. Keskeistä oli varmistaa, että koronaviruksen oireita saaneet pääsevät nopeasti testaukseen, jotta tartuntaketjut voidaan jäljittää ja altistuneet asettaa karanteeniin. Se oli edellytys rajoitusten purkamiselle ja asteittaiseen paluun arkeen.

Siksi testaaminen on saatava pikaisesti kuntoon. Valtakunnallista testikapasiteettia ollaan nostamassa 20 000 testiin päivässä. Valtion on katettava kuntien ja sairaanhoitopiirien kustannukset, joita syntyy rutkasti uusien testien ja testauslaitteiden hankinnasta.

Sosiaali- ja terveysministeriön on viimein lopetettava ideologinen kinastelu yksityisten toimijoiden kanssa, jotta kaikki käytössä oleva testauskapasiteetti saadaan käyttöön koronan taltuttamiseksi.

Ongelmat lentokentillä ja koronatestausten ruuhkautuminen ovat herättäneet aiheellisesti kysymyksiä. Miten on mahdollista, että jo keväällä tiedettyihin ongelmiin ei ole tartuttu hanakammin kiinni?

Kyse on siitä, että johtamisessa on vakavia ongelmia hallituksen sisällä ja erityisesti sosiaali- ja terveysministeriössä.

Jotain kertoo sekin, että ministeri Kiurun tiedotustilaisuuden jälkeen useampi hallituksen ministeri kiirehti julkisuuteen kertomaan, ettei asioista ole keskusteltu hallituksen sisällä eikä asioita ole hyväksytty yhteisesti.

Hallitus ja erityisesti ministeri Kiuru, laittakaa nyt perusasiat kuntoon, jotta sote-alan ammattilaisilla ja viranomaisilla on kaikki työkalut ja ohjeet koronakriisin torjuntaan. Tehkää selkeitä päätöksiä ja johtakaa ministeriöitä. Koronakriisi voitetaan, kun nämä asiat tulevat kuntoon.

Kolumni julkaistu Länsi-Suomessa 23.8.2020.