Hallitus käyttelee veronmaksajien luottokorttia ilman suunnitelmaa

Arvoisa puhemies,

Korona on vienyt monelta työntekijältä ja yrittäjältä toimeentulon. Sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisille paheneva tautitilanne on puolestaan kasaamassa kohtuutonta työtaakkaa.

Suomalaisilla on suuri huoli omasta ja läheisten terveydestä. Huoli ei rajoitu koronaan, vaan myös yksinäisyyden, syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien kasvuun.

Onneksi myönteiset rokoteuutiset luovat toivoa siitä, että koronakriisi on voitettavissa.

Olemme päättämässä vaikeassa tilanteessa kaikkien suomalaisten yhteisistä rahoista ensi vuodelle. Menot ylittävät tulot rajusti vuonna 2021. On tässä tilanteessa perusteltua, että valtio ottaa vastuuta poikkeuksellisesta pandemiasta.

Tulevaisuutta ei voi kuitenkaan rakentaa sen varaan, että ongelmat korjaantuvat itsestään. Kriisin jälkeen meidän on saatava talous ja työllisyys kasvuun ja pysäytettävä velanotto.

Arvoisa puhemies,

Kokoomukselle ei käy, että hallitus käyttelee veronmaksajien luottokorttia ilman minkäänlaista suunnitelmaa, miten talous saadaan kuntoon ja velka myös maksetaan jonain päivänä pois. Vain yksi on varmaa: lasku tulee perästä. Hallituksen politiikalla julkinen taloutemme on rajusti alijäämäinen vielä kymmenen vuoden kuluttua.

Milloin te pääministeri Marin kerrotte suomalaisille sen, miten nyt otettu velka maksetaan tulevaisuudessa pois? Kuinka suomalaisille saadaan töitä? Miten Suomi saadaan kestävän kasvun tielle? Näihin kysymyksiin me haluamme teiltä vastauksia.

Koronan taakse te hyvä hallitus ette voi mennä piiloon. Teiltä on kyllä löytynyt aikaa rakentaa ideologisia uudistuksianne, sote-uudistusta ja oppivelvollisuuden pidentämistä, jotka teidän omienkin arvioiden mukaan lisäävät tällä vuosikymmenellä Suomen velkaantumista. Miksi aikaa ei ole löytynyt työllisyyttä ja kasvua vahvistaville toimille?

Arvoisa puhemies,

Suomi tarvitsee suunnitelman, joka luo toivoa ja luottamusta suomalaisille tulevaisuuteen. Hallituksen vaihtoehtoa odotellessa me Kokoomuksessa olemme rakentaneet oman vaihtoehdon Suomelle – toivon polun.

Hallitus ei ole saanut aikaan päätöksiä työllisyydestä – Kokoomuksen vaihtoehto tuo työtä ja toimeentuloa 120.000 suomalaiselle.

Hallituksella ei ole minkäänlaista suunnitelmaa siitä, miten raju velkaantuminen lopetetaan – Kokoomuksen vaihtoehto laittaa velanoton kuriin.

Hallitus heittää soraa talouskasvun rattaisiin uusilla veronkorotuksilla – Kokoomuksen vaihtoehto jättää työssäkäyvälle ja yrittäjälle keskimäärin 500 euroa ja eläkeläiselle 300 euroa vuodessa lisää käteen.

Hallitus palkkaa opettajia pätkätöihin hankerahalla – Kokoomuksen vaihtoehdossa koulutuksen panostukset tehdään pysyvinä ja opettajat palkataan vakituisesti tekemään arvokasta työtään.

Arvoisa puhemies,

Kokoomuksen toivon polku on koronakriisin jälkeen uusi alku Suomelle. Se on vastuullinen vaihtoehto hallituksen vastuuttomalle taloudenpidolle ja verosirkukselle, joka lannistaa ihmisiä, eikä kannusta.

Me uskomme siihen, että työnteko ja yrittäjyys kantavat Suomea. Kokoomuksen vaihtoehto tuo työtä ja toivoa 120.000 suomalaiselle. Kevennämme työn verotusta, jotta työnteosta ja ahkeruudesta jää reilu siivu käteen kaikissa tilanteissa.

Suomalaisista yrityksistä yli 90 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä. Kokoomus haluaa mahdollistaa paikallisen sopimisen myös pienemmissä yrityksissä. Se kannustaa yrittäjiä palkkaamaan lisää väkeä töihin ja turvaa nykyisiä työpaikkoja.

Toteutamme terapiatakuun. Korotamme reilusti opintotuen tulorajoja. Korotamme ulosoton suojaosaa.

Suomessa jokainen ansaitsee uuden mahdollisuuden. Siksi helpotamme yrittäjän pääsyä yrityssaneeraukseen ja konkurssin tehneen yrittäjän uutta alkua.

Tuplaamme kotitalousvähennyksen tason 5000 euroon ja luomme yli 75-vuotiaille superkotitalousvähennyksen. Me haluamme, että eläkeläispariskunta Matti ja Soile saavat enemmän palveluita ja tukea kotiinsa. Kaikkien pienituloisimmille eläkeläisille myönnetään Kokoomuksen mallissa suora avustus, jotta myös he voivat ostaa palveluita kotiin.

Arvoisa puhemies,

Kevään puoliväliriihessä hallituksen on korkea aika reivata talouspolitiikkansa uuteen asentoon.

Tarjoamme Kokoomuksessa yhteistyön kättä hallitukselle – tehdään yhdessä nämä välttämättömät uudistukset Suomen hyväksi. Kokoomuksen toivon polku on teidän käytössänne.

Kansanedustaja Matias Marttinen piti kokoomuksen ryhmäpuheen vuoden 2021 budjetin palautekeskustelussa.