Kokoomuksen Marttinen ja Grahn-Laasonen esittävät käteiskaupan kieltoa romualalle – ”Rikollisuus ja harmaa talous on kitkettävä pois”

Kokoomuksen kansanedustajat Matias Marttinen ja Sanni Grahn-Laasonen ovat jättäneet valtiovarainministeri Annika Saarikolle (kesk.) kirjallisen kysymyksen, jossa vaativat käteiskaupan kieltämistä metallinkierrätysalan kaupassa. Metallinkierrätys- eli tutummin romualan markkinoilla liikkuu yhä enemmän varastettua tavaraa. Auton katalysaattorivarkauksia on kirjattu poliisin tietoon kuluvana vuonna jo 2500 kappaletta.

”Harmaa kauppa vääristää alan kilpailua ja haittaa rehellisesti toimivan enemmistön elinkeinoa ja mainetta. Valtaosa alan yrityksistä ovat rehellisiä toimijoita ja hoitavat kaupankäyntinsä asianmukaisella tavalla. Käteiskaupan kielto on kuitenkin tarpeellista toteuttaa, jotta rikollisen ja harmaan talouden epärehelliset toimijat voidaan tunnistaa”, edustajat sanovat.  

”Metallin korkea markkinahinta houkuttelee varkaat liikkeelle. Arvokkaita metalleja sisältävät katalysaattorit ja muut tuotteet ovat haluttua tavaraa. Varastetun tavaran kauppaa edesauttaa mahdollisuus käteismaksun käyttöön. Käteiskaupan hyödyntäminen tekee varastetun tavaran jäljittämisestä ja epärehellisten toimijoiden tunnistamisesta vaikeaa”, Marttinen huomauttaa.

Toimialaa edustava Suomen Romukauppiaiden Liitto tunnistaa ongelman. Liitto ohjeistaa jo tällä hetkellä jäseniään ohjaamaan suoraan pankkitilille yli 500 euron ostot yksityisiltä. Yritysostot puolestaan käsitellään aina pankkitilin kautta. Kaikki alan toimijat eivät kuitenkaan kuulu liittoon eivätkä ole sitoutuneet sen ohjeistuksiin. Liitto näkee, että ainoastaan kieltämällä käteiskauppa lainsäädännöllä se saataisiin koskemaan kaikkia alan toimijoita.

”Käteiskauppaa rajoitetaan tai se on kokonaan kielletty monessa muussa Euroopan maassa. Rajoituksia tai kieltoja on käytössä ainakin Belgiassa, Bulgariassa, Tsekissä, Ranskassa, Kreikassa, Unkarissa, Italiassa ja Espanjassa. Suomessa käteiskauppaa saa harjoittaa tällä hetkellä vapaasti”, Grahn-Laasonen muistuttaa.

”Hallituksen pitää valmistella tarvittavat muutokset lainsäädäntöön nopealla aikataululla. Rikollisuus ja harmaa talous on kitkettävä pois romualan kaupasta”, Marttinen ja Grahn-Laasonen päättävät.