Kokoomuksen Marttinen ja Satonen: Yrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin on jatkettava

Kokoomuksen kansanedustajat Matias Marttinen ja Arto Satonen esittävät, että yrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin koronatilanteen vuoksi jatketaan. Yrittäjällä on ollut mahdollisuus hakea työmarkkinatukea määräaikaisesti koronan perusteella ilman yritystoiminnan lopettamista, mutta laki umpeutui marraskuun lopussa. Edustajat korostavat, että moni yrittäjä uhkaa jäädä tyhjän päälle vaikean koronatilanteen keskellä.

”Koronatilanne on heikentynyt nopeasti viime viikkoina. Usealla toimialalla kysyntä ei ole vielä elpynyt, ja uudet rajoitustoimet iskevät kovaa erityisesti palvelualan yrityksiin. Monella yrittäjällä on edessään tilanne, jossa liiketoiminnan harjoittaminen ei ole edelleenkään mahdollista, mutta samalla pääsy työttömyysturvan piiriin ei enää onnistu. Hallituksen on herättävä yrittäjien todellisuuteen, sillä koronapandemia ei ole vielä ohi. Tukitoimia on välttämätöntä jatkaa”, Marttinen sanoo.

Marttisen ja Satosen mukaan lain päättymisen myötä yrittäjän on lopetettava yritystoimintansa tai TE-keskuksen on arvioitava yritystoiminta sivutoimiseksi, jotta työttömyysturvan hakeminen on mahdollista.

”On kohtuuton tilanne edellyttää yrittäjää lopettamaan liiketoimintansa työttömyysturvan hakemiseksi, kun yritystoiminnan keskeyttämisen taustalla on globaali pandemia, johon yhdelläkään yrittäjällä ei ole osaa eikä arpaa. Tukitoimien tarkoituksena on auttaa yrittäjät kriisin yli, jotta yritystoimintaa voidaan jatkaa” Satonen sanoo.

Edustajat vaativat hallitukselta nopeaa päätöstä lain jatkamisesta ja esityksen tuomista eduskunnan käsittelyyn.

”Hallitus on kertonut seuraavansa tilanteen kehittymistä tukitoimien jatkamisen osalta. Eivätkö viime aikoina voimakkaasti kasvaneet koronatartunnat ja voimaan asetetut rajoitustoimet kerro suoraan siitä, että kriisi on edelleen käynnissä ja moni yrittäjä tarvitsee apua?” edustajat kysyvät.