Kokoomuksen Marttinen: Merivartioston läsnäolo Raumalla ja koko Satakunnassa pitää turvata

Kansanedustajat Matias Marttinen (kok.) ja Sandra Bergqvist (rkp) ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen merivartioasemien tulevaisuudesta Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella. Rajavartiolaitoksen säästösuunnitelmien yhteydessä on noussut esiin keskustelu merivartioston toimipisteiden vähentämisestä myös Satakunnassa. Esillä on ollut Rauman merivartioaseman tulevaisuus. Marttinen pitää suunnitelmia uhkana saaristomerenkulun turvallisuudelle.

”Rajavartiolaitoksella on tärkeä tehtävä turvallisuuden ylläpidossa merialueilla. Mikäli merivartioasemien verkostoa karsitaan, miten käy merivartioston läsnäololle esimerkiksi Raumalla? Kaavaillut heikennykset ovat huonosti perusteltuja ja ne on otettava uudelleen arvioitaviksi”, Marttinen sanoo. 

Rajavartiolaitoksen taloutta kiristävät investoinnit kahteen monitoimiseen ulkovartiolaivaan. Marttinen pitää investointeja tarpeellisina, mutta huomauttaa, että niillä voi operoida vain päämerenkulkuväylillä.

”Investointi ulkovartiolaivoihin ei oikeuta merivartioasemien karsimista. Turvallisuudesta pitää huolehtia yhdenvertaisesti niin merellä kuin myös saaristossa”, Marttinen vaatii.

Marttinen vaatii sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr.) selvitystä, millaisia muutoksia Rajavartiolaitoksen toimintaan on suunnitteilla ja miten ministeri perustelee toiminnan supistamista Satakunnan alueelta.

”Turvallisuudesta vastaavan sisäministeri Maria Ohisalon on vastattava siihen, mitä muutoksia merivartioston toimipisteisiin suunnitellaan. Merivartioston läsnäolo Satakunnassa pitää turvata myös jatkossa”, Marttinen päättää.