Kokoomuksen Marttinen: Minne jäi ravintoloiden tukipaketti?

Kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen arvostelee hallitusta ravintoloiden jättämisestä oman onnensa nojaan koronakriisissä. Marttisen mukaan hallitus ei päättänyt ravintoloiden tukipaketista kehysriihessä, vaikka eduskunta oli sitä nimenomaisesti edellyttänyt.

”Hallitus viittasi kintaalla ravintola-alan yrittäjien hätään ja ohitti eduskunnan tahdon. Tämä on täysin käsittämätöntä. Edessä on konkurssiaalto ja kymmenien tuhansien työpaikkojen menettäminen, jos yritykset eivät saa nopeasti suoraa tukea”, toteaa Marttinen.

Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemista koskevan lainsäädännön yhteydessä lausuman, jonka mukaan hallitus viipymättä ryhtyy toimiin, joilla tarvittaessa tuetaan ravintolayrittäjien toimeentuloa poikkeustilan ja sen purkamisen aikana.

Lisäksi perustuslakivaliokunta piti välttämättömänä, että lailla säädetään sekä kiellon aiheuttamien menetysten kohtuullisesta kompensoimisesta että vaikutuksia lieventävistä järjestelyistä elinkeinonharjoittajille.

”Eduskunta on hyväksynyt yksimielisesti lainsäädännön ja edellyttänyt hallitusta valmistelemaan tukitoimet yrittäjien hädän lieventämiseen”, Marttinen painottaa.

Valtiovarainministeri Kulmuni vastasi eilen ravintoloiden olevan oikeutettuja muihin tukitoimiin kuten muutkin yrittäjät.

”Valtiovarainministerin vastaus ei ole sitä, mitä eduskunta edellytti hallitukselta. On pähkähullua neuvoa ravintolayrittäjää hakemaan avustusta Ely-keskuksesta liiketoiminnan kehittämiseen, kun sulkupäätöksen myötä koko liikevaihto on romahtanut”, Marttinen toteaa.

”Yrittäjien elinkeinovapautta on rajoitettu poikkeuksellisella tavalla ja siksi alalle pitää kohdistaa oma tukipaketti. Alkuvuonna maksettujen arvonlisäverojen palautus olisi hyvä keino helpottaa akuuttia kassakriisiä nopeasti. Työnantajan työntekijöistä maksamat sivukulut pitää kattaa määräajaksi, samoin veronmaksua on voitava lykätä korottomasti kriisin yli. Tarvitaan monipuolisesti eri toimia, jotta yritykset saavat tarvitsemaansa tukea”, päättää Marttinen.