Marttinen hallitusohjelmasta: Paljon hyvääkin, mutta pohja vuotaa ja tarpeelliset työllisyysuudistukset uupuvat


Kansanedustaja Matias Marttisen mukaan maanantaina julkaistu Antti Rinteen hallitusohjelma ansaitsee kiitokset monista yksityiskohdista, mutta talousohjelman pohja vuotaa ja työllisyysuudistukset uupuvat. 

– Ohjelmassa ohjataan lisärahoitusta muun muassa koulutukseen ja tutkimukseen, kuten peruskouluun ja ammatilliseen koulutukseen. Tulevaisuus nojaa vahvaan koulutustasoon. Pidän hyvänä myös sitä, että hallitus ohjaa rahoitusta myös infrahankkeiden rahoittamiseen, toteaa Marttinen. 

Marttisen mukaan sinänsä hyvät investoinnit on rakennettu kuitenkin hataran talous- ja työllisyyslinjan varaan.

– Julkisen talouden vahvistaminen ja isojen yli 1,2 miljardin menolisäysten rahoittaminen nojaavat vahvaan työllisyyden kasvuun. Paitsi että tarkat työllisyystoimet jäävät epäselviksi, niin hallitus siirtää valmistelun työmarkkinajärjestöjen pöytään. On vaikea nähdä, että tuosta valmistelusta saadaan sellaisia esityksiä, joilla työllisyys vahvistuu 60.000 hengellä, toteaa Marttinen.

Marttinen toivoo, että uusi hallitus ei unohda yrittäjiä ja työtä tekeviä ihmisiä.

– Yrittäjyydestä on ohjelmassa monta kaunista kirjausta, mutta asioiden pitää myös muuttua. Paikallisen sopimisen edistämisen pitää muuttua todeksi, samoin yrittäjien sosiaali- ja eläketurvan parantamisen, sanoo Marttinen.

– Työn verotukseen tehdään vain pienet kevennykset. Samalla hallitus aikoo kiristää tuntuvasti muun muassa polttoaineverotusta, mikä rokottaa työssäkäyviä ihmisiä. Haittaveroja kiristetään, mutta työn verotusta ei kevennetä vastaavasti. Tavalliselle ahkeralle palkansaajalle uusi hallitusohjelma ei valitettavasti tarjoa paljoa, sanoo Marttinen.

Marttinen toivottaa kuitenkin Rinteen hallitukselle viisautta tulevaan työhön.

– Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, joka pystyy tekemään välttämättömät päätökset ja uudistamaan Suomea. Tähän työhön toivotan menestystä uudelle hallitukselle, toteaa Marttinen.