Marttinen: Pitsiviikko osoitus Rauman elinvoimasta

Kansanedustaja Matias Marttinen
Avajaispuhe, Rauman Pitsiviikko
Helsingintori, Rauma 20.7.2019
 
Hyvät naiset ja herrat, arvoisat pitsiviikon juhlijat,

Raumalaisena kansanedustajana minulla on ilo toivottaa teidät tervetulleiksi viettämään Rauman kesän yhtä kohokohtaa, pitsiviikkoa. Rauman Pitsiviikko voi hyvin, sen kertoo jo runsas osallistujamäärä tässä tilaisuudessa. 

On hienoa nähdä, miten ihmiset ympäri Satakuntaa ja Suomea saapuvat tänne vuodesta toiseen. Tänä vuonna Pitsiviikko kerää ihmiset yhteen kulttuurin, tapahtumien ja yhdessäolon pariin jo 49. kertaa. Ensi vuonna Pitsiviikkoa vietetään jo 50. Kerran.

Pitsiviikosta on vuosien varrella tullut itselleni kuten monille muille raumalaisille yksi kesän kohokohdista Raumalla. Nuorena kesät kuluivat kesätöissä muun muassa Hauenguanon antiikissa, Rauman merimuseossa ja Kylmäpihlajan majakalla. Pitsiviikko oli tuolloin minulle kiireinen työviikko, kun turistit monesta maailman kolkasta asti tulivat tutustumaan kaupunkiimme. Aikuisiällä Pitsiviikko on ollut itselleni mahdollisuus nauttia raumalaisesta kulttuurista ja Vanhan Rauman kesäisestä tunnelmasta.

Kaupunkimme tunnetaan myös muualla Suomessa pitkistä nypläysperinteistään. Pitsinnypläys on ollut Raumalla merkittävä elinkeino. Siinä missä nypläys aikoinaan tuotti suoraan toimeentulon monelle raumalaiselle, tuottaa se edelleen valtavasti hyvää koko alueen elinvoimaisuudelle ja kulttuurille. Pitsiviikko punoo yhteen perinteet ja kulttuurin. Se tuo raumalaisuuden juuret pintaan ihmisiä yhdistäen. 

Arvoisa yleisö,

Elinvoimasta puhutaan usein, mutta silti jää selittämättä, mitä sillä tarkoitetaan. Minulle elinvoimaisuus on juuri sitä, mitä Pitsiviikkokin ilmentää. Elinvoimaisuus syntyy ihmisten, yritysten ja yhdistysten omasta toiminnasta. Omasta halusta tehdä yhdessä jotain suurta.

Pitsiviikko on suuri ponnistus, jonka rakentamisessa on mukana valtava joukko ihmisiä. Se on meille mahdollisuus näyttää muille, mitä me Raumalla osaamme. Elinkeinoelämälle se on mainio paikka tuoda esille omaa osaamistaan. Tämä on sitä elinvoimaisuutta parhaimmillaan.

Kaupunkimme elinvoimaisuutta ei haittaa sekään, että meillä on tarjota mainiot puitteet tapahtumalle kuin tapahtumalle. Kesäinen Rauma tarjoaa parastaan, ja ihmiset saapuvat sitä ihastelemaan. Kuulen useasti kommentteja siitä, miten mahtava paikka Vanha Rauma on. Sen arvo totisesti on aivan omassa luokassaan. Vanhana puukaupunkialueena se on Pohjoismaiden merkittävin ja parhaiten säilynein. Siitä voimme olla rohkeasti ylpeitä.

Aktiivinen kulttuurielämä tukee koko yhteiskunnan hyvinvointia. Pitsiviikon monipuolinen ohjelma tarjoaa jokaiselle jotakin: on konsertteja, esityksiä, kilpailuita ja  tietenkin pitsinnypläystä. Viikon tapahtumista leijonanosa on vieläpä maksuttomasti kaikkien saatavilla. 

Hyvä yleisö,

Työssäni kansanedustajana olen monesti hämmästellyt, miten hyvin Rauma tunnetaan. Meillä on vahva oma imago. Meidät tunnetaan sinnikkäinä lansirannikon asukkaina ja seutumme vahvasta elinkeinoelämästään. Vanha Rauma, oma murteemme tai ”kielemme” ja vahva oma kulttuuri, jota myös pitsiviikko edustaa, ovat luoneet Raumalle vahvan imagon. Tunnen suurta ylpeyttä siitä, että saan työssäni toimia joka päivä Rauman ja raumalaisten asioidenhoitajana ja seutumme puolustajana valtakunnan päätöksenteossa.

Raumalaisena kansanedustajana tehtäviini kuuluu myös paikallinen edunvalvonta. Omassa työssäni haluan tuoda esiin kotikaupunkimme lukuisia mahdollisuuksia. Niin Helsingin päässä kuin kansainvälisestikin on kollegoille helppo kertoa Raumasta, jonka aktiivinen kulttuurielämä ja ainutlaatuinen kulttuurimiljöö tekevät aina vaikutuksen. Tällaiset asiat ovat omiaan edistämään myös elinkeinoelämän halua investoida kaupunkiin. Paikkaan, joka on todella elinvoimainen.

Toivon, että jokainen teistä pääsee nauttimaan täysin rinnoin kulttuuritarjonnan antimista. Rauman kesän superviikko on alkanut – otetaan siitä kaikki ilo irti! 

Erinomaista Pitsiviikkoa!