Mielen järkkyessä apua on saatava nopeasti

Iltapäivälehdessä julkaistiin viime viikolla pysäyttävä juttu 16-vuotiaan Kristiinan tarinasta. Tyttö sairastui masennukseen, eikä saanut riittävää hoitoa riittävän ajoissa. Ongelmien kasaantuminen johti lopulta itsemurhan yritykseen. 

Kristiinan vanhempien huoli sai heidät kertomaan tyttärensä tarinan julkisuuteen, jotta muut nuoret perheineen eivät joutuisi kokemaan samaa. Koskettavaa lehtijuttua on jaettu pelkästään Facebookissa tällä hetkellä yli 15.000 kertaa.

Huoli nuorten jaksamisesta on vakava. Vaikka monet nuoret voivat hyvin, ovat mielenterveysongelmat lisääntyneet tasaisesti. Yhä useampi kaipaa tukea ja apua.

Moni hyötyisi varhaisesta keskusteluavusta, mutta joutuu odottamaan palveluihin pääsyä liian pitkään. Odottaessa ongelmat ovat jo ehtineet muuttua vakavammiksi.

Viestit kouluista ovat huolestuttavia. Kouluterveyskyselyn mukaan joka kolmas lukiolainen kokee hukkuvansa koulutyöhön muutamana päivänä viikossa. Kolmannes lukiolaisista on ollut huolissaan omasta mielialastaan.

Yhdenkään lapsen tai nuorten paikka ei ole hoitojonossa vaan kiinni elämässä – koulunkäynnissä, opinnoissa, harrastuksissa ja omissa unelmissa. Hoitoon hakeutumisen ja hoitoon pääsyn välillä on kuitenkin tällä hetkellä kohtuuton odotusaika. Se voi venyä jopa kuukausiksi – psykoterapiaan pääsyssä hoitojonot voivat olla tätäkin pidempiä.

Mielenterveyden ongelmat eivät kosketa vain nuoriamme. Vuosien mittaan mielenterveyden ongelmista on tullut yleisin työkyvyttömyyden syy. Lisäksi lähes 75.000 työikäiselle maksettiin viime vuonna sairauspäivärahaa mielenterveysongelmien vuoksi.

Eduskunta on saanut tänä syksynä käsittelyynsä kansalaisaloitteen terapiatakuusta, jolla halutaan taata nopea pääsy mielenterveyspalveluiden piiriin heti ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Hoidon tarve tulisi arvioida välittömästi apua haettaessa,  ja hoito aloittaa kuukauden sisällä tästä. Aloitteen on allekirjoittanut yli 53.000 suomalaista.

Mielenterveysongelmat voivat johtaa ilman riittäviä toimia tuhoisiin seurauksiin. Kyse on paitsi henkilökohtaisesta tragediasta mutta myös isosta yhteiskunnallisesta ongelmasta, kun moni työikäinen on sivussa työelämästä.

Kansalaisaloitteessa esitetään 35 miljoonan euron rahoitusta mielenterveyspalveluiden vahvistamiseen. Olemme esittäneet tätä Kokoomuksen viime viikolla julkaistussa vaihtoehtobudjetissa. Nuo eurot tulevat takaisin moninkertaisina, kun apua on saatavilla  nopeasti.

Toivon, että voimme eduskunnassa hyväksyä kansalaisaloitteen. Annan täyden tukeni terapiatakuulle.

Julkaistu Satakunnan Kansassa 25.11.2019