Miljardit todellisiin tulevaisuuden investointeihin – ei budjetin tilkkeeksi

Kokoomuksen satakuntalainen kansanedustaja Matias Marttinen pitää hallituksen julkaisemaa listaa tulevaisuusinvestoinneista harhaanjohtavana ja esittää, että hallitus valmistelee uudelleen miljardipanostusten käyttämisen.

”Rinteen hallitus laittaa lihoiksi tuottavaa valtion omaisuutta kolmen miljardin edestä, jotta puolueiden vaalilupaukset saadaan rahoitettua muutamaksi vuodeksi. Hallitusvastuussa pitää olla selkärankaa valita, mitkä tärkeimmät hankkeet rahoitetaan ja mitä jätetään tekemättä. Nyt rahaa ollaan ripottelemassa vähän kaikkialle ilman selkeitä tulevaisuuskärkiä”, Marttinen sanoo.


Valtiovarainministeriössä ennen kansanedustajuuttaan työskennellyt Marttinen toteaa, että hallituksen logiikalla lähes kaikki valtion yli 50 miljardin vuosittaisista menoista on tulkittavissa tulevaisuusinvestoinneiksi. 

”Kolmen miljardin lista sisältää yli sata menokohdetta. Lähetystörakennusten korjaaminen, laajakaistaohjelma ja valtion ICT-hankkeet voivat olla tarpeellisia lisäyksiä. Valtion perustoimintaa ei kuitenkaan pidä rahoittaa budjetin ulkopuolelta myymällä valtion omaisuutta, vaan varojen on löydyttävä normaalisti budjetin sisältä”, Marttinen sanoo.


Marttisen mukaan valtion omaisuuden myynti on perusteltua, kunhan varat sijoitetaan tulevaisuuden kasvua ja työllisyyttä vahvistaviin hankkeisiin.

”Sen sijaan, että myyntitulot ripotellaan budjetin tilkkeeksi, tulee hallituksen sijoittaa varat kasvun vahvistamiseen esimerkiksi pääomittamalla korkeakouluja ja rahoittamalla keskeisiä tie- ja raidehankkeita, jotka tukevat kaupunkiseutujen kasvua ja maakuntien välisiä liikenneyhteyksiä”, Marttinen sanoo.

”Rohkaisen hallitusta ottamaan kolmen miljardin listan uuteen tarkasteluun ja tekemään aitoja investointeja, joita Suomi tarvitsee”, Marttinen sanoo.