Nyt on kotimaan matkailun vuoro

Monen raumalaisen kesälomat ovat alkamassa, ja perheet pohtivat lomanviettoaan uudessa tilanteessa. Koronaepidemian tuomat rajoitukset ovat muuttaneet lomasuunnitelmia, kun ulkomaanmatkat jäävät pääosin tältä kesältä tekemättä. 

Nyt mietitään, minne on turvallista matkustaa ja mitä perheen kanssa voi lomalla tehdä.

Haaga-Helian ammattikorkeakoulu on tutkinut kevään aikana suomalaisten lomanviettoa poikkeusoloissa. Tutkimuksesta ilmeni, että yli puolet vastanneista piti Suomea mahdollisena matkakohteenaan. Tämä tarkoittaisi toteutuessaan yli 2,9 miljoonaa matkailijaa kotimaan matkailukohteisiin. 

Poikkeusolojen aikana ihmiset etsivät turvallisia ja rauhallisia lomanviettokohteita, joissa viruksen torjuminen on otettu hyvin huomioon. Kotimaan matkailukohteita turvallisempia tapoja perheen lomanviettoon on enää vaikea löytää.

Olisiko nyt aika sille, että matkailu kotimaassa nousisi ansaitsemaansa arvoon ja suosioon?

Koronakriisi on iskenyt kovaa matkailu- ja palvelualan yrityksiin. Yritysten toiminta on kärsinyt keväällä jo pahasti. Suurten kesätapahtumien peruuntuminen on kova isku myös Rauman seudun matkailulle ja palveluille. 

Paitsi yrittäjille itselleen, alan työpaikat tuovat leivän pöytään Suomessa lähes 150 000 suomalaiselle. Alat työllistävät myös paljon nuoria ja opiskelijoita, joille kesätienestit ovat tärkeä tuki.

Suomalaiset kuluttavat ulkomaan matkoillaan vuodessa yli viisi miljardia euroa. Summa on valtava. Kotimaan matkailun suosion nousulla on siten myös iso taloutta ja työllisyyttä elvyttävä vaikutus. 

Kotimaan matkailun kasvu olisi Rauman seudulle tärkeä piristysruiske. Unescon maailmanperintökohteet, ainutlaatuinen kulttuurimme ja kaunis saaristomme houkuttelevat vierailijoita kauempaakin. Myös museo- ja kulttuuritarjontamme on poikkeuksellisen laajaa kaupungin kokoon nähden. Kotimaan matkailun kasvussa Rauman seutu olisi yksi selvistä voittajista.

Poikkeukselliset olot auttavat ihmisiä myös huomaamaan, että aina ei ole tarpeen lähteä kauas kokeakseen elämyksiä tai voidakseen rauhoittua. Myöskään puhdasta luontoa ei tarvitse lähteä etsimään pohjoiseen saakka. Näitä kaikkia löytyy myös omalta kotiseudultamme. 

Rauman seudun matkailun imago on vahva, mutta on syytä pohtia, mitä voimme tehdä vielä paremmin houkutellaksemme turisteja kaupunkiimme. 

Yksi konkreettinen asia on kaupunkimme huonot liikenneyhteydet. Ilman omaa autoa Raumalle on käytännössä mahdotonta tulla viettämään lomaa. Henkilöjunaliikenteen käynnistäminen uudelleen Raumalle palvelisi erinomaisesti myös matkailun tarpeita, sillä Helsinki-Vantaan lentoasemalta voisi junanvaihdolla päästä länsirannikolle saakka. 

Liikenteen käynnistämiselle on kaikki perusteet, enää tarvitaan vain poliittinen päätös. Hallituksella ja liikenneministerillä on tässä nyt näytön paikka. 

Jokaisella raumalaisella on mahdollisuus myös nauttia kaupungin matkailu- ja palvelutarjonnasta. Parasta koronatukea on se, että käytämme kaupungin yrittäjien palveluita, vierailemme kaupungin matkailukohteissa ja kerromme kaupunkimme tarjonnasta eteenpäin ystäville ja sukulaisille. 

Rauhallista kesää lehden lukijoille! Tavataan torilla kahvilla tai Rauman seudun matkailukohteissa.

Kolumni julkaistu Länsi-Suomessa 5.7.2020.