Onko keskusta hallituksessa vain apupuolueena?

Eduskunta käsittelee tänään kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Matias Marttisen (kok.) lakialoitetta paikallisesta sopimisesta. Lakialoitteessa esitetään poistettavaksi laista noin 50 paikallisen sopimisen kieltoa, jotka kohdistuvat työnantajaliittoon kuulumattomiin yrityksiin.

”Laki kohtelee yrityksiä eriarvoisesti sen perusteella, kuuluvatko nämä liittoon vai eivät. Tämä on absurdia. Paikallisen sopiminen pitää olla yhdenvertaisesti kaikkien käytettävissä. Erityisen tärkeää sopiminen on pk-yrityksille. Mitä pienempi yritys, sen suurempi jouston tarve”, Marttinen sanoo.

Yrittäjägallupin mukaan kuusi kymmenestä pk-yrityksestä työllistäisi enemmän, jos paikalliseen sopimiseen olisi nykyistä laajemmat mahdollisuudet. Suomen Yrittäjien arvion mukaan paikallisen sopimisen lisäämisellä on mahdollisuus 15 000 uuteen työpaikkaan.

Marttinen kritisoi erityisesti keskustaa toimettomuudesta paikallisen sopimisen kanssa.

”Keskustan leiristä on säännöllisesti nostettu esiin paikallisen sopimisen edistäminen. Puolue on ollut pian kaksi vuotta hallituksessa, mutta mitään ei ole tapahtunut. Vasemmiston suhtautuminen asiaan on tiedossa, mutta onko keskusta hallituksessa vain apupuolueena?” Marttinen kysyy.

Lakialoitteen on allekirjoittanut yhteensä 49 kansanedustajaa. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät ovat kokonaisuudessaan aloitteen takana.