Onnea ja menestystä valmistuneille!

Tänä viikonloppuna ympäri Suomen on juhlistettu kymmeniä tuhansia toisen asteen opintonsa päättäviä nuoria. Valmistujaispäivä on jokaiselle nuorelle jännittävä mutta ikimuistoinen hetki, joka kulkee mukana läpi elämän. Valmistumisen hetkellä on syytä juhlaan ja läheisten kanssa yhteen kokoontumiseen.

Opintonsa päättäviä nuoria on syytä onnitella ennen kaikkea tekemästään kovasta suorituksesta. Valmistumisen takana on ollut jokaiselle opiskelijalle paljon ahkeraa työtä, uuden oppimista ja itsensä ylittämistä. Tästä syystä valmistujaispäivänä on arvosanoja katsomatta aina syytä juhlaan.

Nuoren elämässä valmistujaisjuhlat ovat merkittävä virstanpylväs – ajanjakson vaihtuminen. Pitkään jatkuneen ja vakiintuneen opintotaipaleen päättyminen tuo haikeutta. Valmistumisen ytimessä on kuitenkin kihelmöivä jännitys kaikesta uudesta, joka odottaa edessä. Oman polun ensimmäisten askeleiden ottaminen.

Toisen asteen tullessa päätökseen nuorilla on valtava määrä mahdollisuuksia jatko-opinnoissa ja työelämän vaihtoehdoissa. Hakuvalintojen tekeminen voi olla vaikeaa, mutta omia unelmia kannattaa tavoitella. Aito mielenkiinto ja uteliaisuus valittua opiskelualaa tai työpaikkaa kohtaan auttaa, kun arki ympärillä muuttuu.

Toisen asteen jälkeen tehtävät valinnat vaikuttavat paljolti siihen, minne nuoren elämä alkaa rakentumaan. Ansaitut opiskelupaikat liikuttavat nuoria korkeakoulukaupunkeihin. Monille asuinpaikan muutos opiskeluiden myötä jää kuitenkin opiskeluaikaa pidemmäksi ratkaisuksi.

Tästä syystä on ollut erityisen tärkeää taistella Rauman ja koko Satakunnan korkeakoulutusmahdollisuuksien puolesta. Viime syksynä käyty keskustelu Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksesta osoitti, kuinka tärkeänä korkeakoulutusta Raumalla pidetään. Lakkauttamisuhan alla yhteisömme teki yhdessä töitä Rauman kampuksen säilymisen puolesta. Lopputuloksesta saamme kaikki olla ylpeitä.

Nyt raumalaisille sekä muualla Suomessa valmistuneille nuorille Rauma tarjoaa hyvät mahdollisuudet jatko-opiskeluun. Tämän myötä ensi syksynä monet nuoret pääsevät kutsumaan Raumaa ensimmäistä kertaa omaksi kotikaupungikseen. Tämä on Raumalle kaupunkina ensiluokkaisen tärkeää.

Opettajankoulutuksen lisäksi Raumalla tarjottavat Satakunnan ammattikorkeakoulun opetuslinjat tuovat nuoria Raumalle kaikkialta Suomesta. Liiketalouden ja logistiikan opintojen lisäksi erityisesti Raumalla opetettava merenkulun linja on erityisen arvokas ja mielenkiintoinen Suomen arktisen merenkulun aseman kasvaessa.

Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Turun opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampus tarjoavat nuorille mahdollisuuden opiskella korkeatasoisen tutkinnon Raumalla.

Valmistumisen jälkeen on erittäin tärkeää, että Rauman seudun työnantajat voivat tarjota työmahdollisuuksia opintonsa päättäneille nuorille. Vain siten voimme taata sen, että mahdollisimman moni Raumalla opiskellut nuori myös jää rakentamaan elämäänsä tänne länsirannikolle.

On meidän päättäjien, Rauman kaupungin, elinkeinoelämän ja muiden yhteistyökumppanien tehtävänä kehittää kaupunkiamme siten, että se on aidosti houkutteleva vaihtoehto nuorille. Rauman tulevaisuuden kannalta tämä kysymys on yksi tärkeimmistä.

Vaikka valmistuneiden edessä on isoja päätöksiä ja itsenäistymisen hetkiä, on kuitenkin hyvä pysähtyä arvostamaan kaikkea uurastusta ja ahkeruutta joka valmistumisen eteen on tehty. Se on osoitus valmistuneelle nuorelle siitä, että omalla osaamisella ja sinnikkyydellä pääsee kohti asettamiaan tavoitteita. Teille juuri valmistuneille nuorille kaikki on mahdollista.

Haluan toivottaa vielä kerran lämpimät onnittelut kaikille uusille ylioppilaille ja ammattiin valmistuneille sekä koulutyönsä päättäneille. Rauhallista kesää ja kaikkea hyvää elämässänne eteenpäin!

Kirjoitus on julkaistu Länsi-Suomessa 4.6.2023.