Presidentinvaaleissa on kyse merkittävistä asioista

Tulevana sunnuntaina Suomelle valitaan uusi tasavallan presidentti. Tuleva presidentti aloittaa työnsä täysin eri maailmassa kuin missä Sauli Niinistö 12 vuotta sitten aloitti.

Suomesta on tullut Nato-jäsenyyden myötä erottamaton osa läntistä yhteisöä. Olemme lisäksi vahvistaneet entisestään omaa jo ennestään vahvaa puolustamme viime vuosina.

Samalla kuitenkin jännitteet maailmalla ovat kasvaneet. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu edelleen, ja Lähi-idän kriisi on luonut lisää epävakautta. 

Presidentin ensisijainen tehtävä on laittaa Suomen etu kaiken edelle, mutta lisäksi Suomen on oltava jatkossakin kokoaan suurempi toimija kansainvälisesti rauhan ja vakauden edistämisessä.

Suomalainen demokratia voi hyvin, mutta se ei ole itsestäänselvyys, vaan vaalimisen arvoinen asia. Harvassa maassa presidentiksi on ehdolla yhtä monta osaavaa ehdokasta.

Aion äänestää Alexander Stubbia seuraavaksi tasavallan presidentiksi. Hänellä on pitkä kokemus ulko- ja turvallisuuspolitiikan tehtävistä, laajat kansainväliset verkostot ja vahva kielitaito. Stubbin kokemus antaa hänelle hyvät edellytykset tasavallan presidentin tehtävään.

Stubb arvostaa vahvaa maanpuolustustyötä ja ymmärtää kansallisen huoltovarmuuden merkityksen. Laaja reservi, yleinen asevelvollisuus ja korkea maanpuolustustahto luovat puolustuksemme selkärangan.

Samalla huoltovarmuus on laitettava etusijalle muuttuneessa turvallisuustilanteessa: kotimainen maatalous, toimivat kulkuyhteydet ja yhteiskunnan kriisinkestävyys tulee turvata jatkossakin.

Arvostan Stubbin kykyä kehua muita ehdokkaita ja käydä vaaleja toisia kunnioittavassa hengessä. Politiikkaan ja laajemminkin yhteiskuntaamme tarvittaisiin enemmän samanlaista henkeä.

Suomalainen demokratia on hieno etuoikeus. Kannustan jokaista käyttämään omaa äänioikeuttaan ensi sunnuntain presidentinvaaleissa!

Kolumni julkaistu UutisRaumassa 7.2.