Puhe Raumalaisen Kokoomuksen vappujuhlassa 1.5.2023

Arvoisa vappukansa, hyvät naiset ja herrat,

Vietämme tänään vappua eli suomalaisen työn ja työtä tekevien juhlapäivää. Työ ansaitsee syystäkin oman juhlapäivänsä.

Suomen menestys on perustunut ennen kaikkea työntekoon, yrittäjyyteen ja ahkeruuteen. Uskoon siitä, että pienikin kansakunta voi kovalla työllä nousta maailman vauraimpien maiden joukkoon.

Työnteolla ja yrittäjyydellä Suomessa on panostettu laadukkaaseen koulutukseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin ja siihen, että jokainen ikäihminen saa tarvitsemaansa tukea ja hoivaa.

Sukupolvien ajan Suomesta on rakennettu ahkeruudella vauras, sivistynyt ja tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa myös kaikkein heikoimmista pidetään huolta. On oman sukupolveni vastuulla huolehtia, että tästä hienosta yhteiskunnasta pidetään kiinni myös tulevaisuudessa.

Hyvät kuulijat,

Suomalaiset äänestivät muutoksen puolesta huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Kokoomus nousi vaalien selväksi voittajaksi ja kasvatti kansanedustajamääräänsä kymmenellä paikalla. Tulos on historiallinen. Myös Satakunnassa Kokoomuksen kannatus vahvistui merkittävästi, ja saimme toisen kansanedustajapaikan maakuntaamme.

Oli hienoa nähdä onnistumisen ilo teidän monen kasvoilta vaali-iltana, sillä tämä tulos on todella tehty yhdessä.

Raumalaiset ja ihmiset ympäri Satakuntaa antoivat minulle vaaleissa erittäin vahvan valtakirjan jatkaa kansanedustajan työtäni myös seuraavat neljä vuotta. Mikään ei anna parempaa lähtökohtaa työlle kuin vahva tieto siitä, että meidän seutumme ihmiset ovat tukenani, kun puolustan seutumme etua eduskunnassa.

Aion antaa kaikkeni Suomen ja Satakunnan hyväksi myös seuraavien neljän vuoden ajan.

Haluan kiittää kaikkia kampanjaani sekä kaikkien muiden kokoomuslaisten kampanjoihin osallistuneita sekä ennen kaikkea luottamuksensa meille antaneita äänestäjiä.

Kokoomuksen vaalivoitto tehtiin yhdessä ja joka ikinen kampanjoihin osallistunut saa olla itsestään ylpeä. Suuri kiitos teille kaikille.

Hyvät kuulijat,

Vaalivoitto tuo mukanaan vastuun. Olemme Kokoomuksessa täysin valmiita kantamaan vastuuta isänmaamme asioista, Suomen talouden pelastamisesta ja suomalaisten tarvitsemien peruspalveluiden laittamisesta kuntoon.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla käydyt hallitustunnustelut päätyivät ilmoitukseen siitä, että seuraavaa hallitusta maahan lähdetään muodostamaan Kokoomuksen, Perussuomalaisten, Ruotsalaisen kansanpuolueen ja Kristillisdemokraattien muodostaman porvaripohjan varaan.

Puolueita yhdistää ennen kaikkea usko suomalaiseen työntekoon, yrittäjyyteen ja teollisuuden asiaan sekä realistinen tilannekuva Suomen talouden tilanteesta ja niistä toimenpiteistä, joilla talouden perusta saadaan kuntoon. Tälle pohjalle on hyvä lähteä rakentamaan luottamusta ja yhteistä hallitusohjelmaa.

Uuden hallituksen hallitusohjelmaneuvottelut alkavat huomenna tiistaina Helsingin Säätytalolla, ja saan kantaa vastuuta osallistumalla neuvotteluihin yhtenä Kokoomuksen neuvottelijoista. Rauman seudun ja Satakunnan ääni kuuluu vahvasti neuvotteluissa.

Arvoisat kuulijat,

Hallitusohjelmaneuvotteluissa puolueet ryhtyvät ratkomaan vaikeita kysymyksiä, jotta Suomen tulevaisuus voidaan turvata.

Suomen talouden tilanne on hyvin vakava. Taloutemme pohja on rapautunut viime vuosina siten, että tästä eteenpäin uutta velkaa otetaan yli 10.000 miljoonaa joka vuosi.
Suomen talouden tilanne on tällä hetkellä vielä vakavampi kuin se oli Sipilän hallituksen aloittaessa työnsä vuonna 2015.

Jokainen meistä ymmärtää, ettei hyvinvointia voida kestävästi rakentaa velan päälle. Ei kodeissa, eikä valtion budjetissa. Raju velkaantuminen uhkaa hyvinvointipalveluidemme tulevaisuutta ja tulevien sukupolvien elämää Suomessa. Siksi velanotto on laitettava kuriin.

Vain säästämällä Suomi ei nouse tästä talouden ahdingosta. Tarvitsemme päätöksiä, jotka vahvistavat talouskasvua ja korkeampaa työllisyyttä. Kokoomukselle on erittäin tärkeää, että suomalainen työnteko ja yrittäjyys ovat hallitusohjelman keskiössä.

Mitä useampi suomalainen pääsee työn syrjään kiinni, sitä paremmin myös yhteiskuntamme peruspalvelut toimivat. Ilman työllisyyden kasvua ja suomalaista yrittäjyyttä hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen ei ole mahdollista.

Siksi Tarvitsemme vastuullisia uudistuksia, jotta yhä useampi suomalainen saa mahdollisuuden tehdä työtä. Tarvitsemme panostuksia yrittäjyyteen, jotta yrittäjyyden edellytykset vahvistuisivat Suomessa. Tarvitsemme päätöksiä, jotka houkuttelevat uusia teollisia investointeja Suomeen. Näiden varaan syntyy kestävä kasvu ja hyvinvointi.

Hyvät kuulijat,

Seuraavan hallituksen työlistasta on tulossa pitkä ja vaikea. Taloustilanteen lisäksi kannan suurta huolta siitä, miten suomalaisten luottamus yhteiskuntamme perustoimintoihin on alkanut horjua.

Sisäinen turvallisuus on koetuksella Suomessa. Poliisien työtaakka on kasvanut todella kovaksi, ja joudumme lukemaan yhä useammin eri puolilta Suomea vakavista väkivallan teoista. Tällaiselle turvattomuudelle ei ole tilaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Terveydenhuoltomme hoitojonot ovat kasvaneet merkittävästi, ja monen ihmisen hoitoon pääsy on liian hidasta. Hoivakoteja on eri puolilla Suomea suljettuna vakavan hoitajapulan vuoksi. Kaikki ikäihmiset eivät saa tällä hetkellä sellaista hoivaa ja hoitoa, jonka he ansaitsisivat.

Yhtenä suurimpana huolenani on koulujemme heikentyneet oppimistulokset. Joka kahdeksas poika valmistuu peruskoulusta ilman riittävää lukutaitoa. Samalla opettajat uupuvat hallinnollisten tehtävien ja byrokratian alle.Tulevan hallituskauden aikana peruskoulun tila on välttämätöntä asettaa uuteen kurssiin. Jokaisella lapsella on oltava yhtäläiset mahdollisuudet menestyä jatko-opinnoissa ja elämän polulla.

Seuraavan hallituksen on keskityttävä laittamaan nämä yhteiskunnan ydintoiminnot ja peruspalvelut kuntoon. Veroeurot on ohjattava näiden tärkeimpien palveluiden kehittämiseen ja kuntoon laittamiseen. Uskon, että tätä kansalaiset meiltä päättäjiltä juuri odottavat.

Hyvät kuulijat,

Tulevat neljä vuotta aion tehdä kaikkeni Rauman seudun edunvalvonnan eteen. Tämä tarkoittaa niin alueemme elinvoimaisuuden kehittämistä, saavutettavuuden lisäämistä kuin koulutusmahdollisuuksiemme edistämistä.

OKL:n toiminnan säilyminen Raumalla oli merkittävä voitto koko yhteisöllemme ja sen eteen on jatkossakin tehtävä kaikki mahdollinen, mikä turvaa mäen toiminnan Raumalla. Tulevalla kaudella opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksen asema tulee vakiinnuttaa ja vahvistaa.

Alueemme elinvoimaisuus rakentuu pohjimmiltaan siihen, että ihmisille on Raumalla töitä ja hyvät edellytykset elämään. Raumalle tulevia tieyhteyksiä on kehitettävä, erityisesti valtatie kahdeksaa ja henkilöjunaliikenteen palauttaminen Raumalle on yhä realistisesti tavoitelistalla.

Samalla raumalainen osaaminen on nostettava keskiöön. Suomen tarve hankkia uudet jäänmurtajat antavat alueellemme mahdollisuuden osoittaa arktisen merenkulun huippuosaamistamme. Uusien jäänmurtajien rakentaminen Raumalla olisi niin alueemme kuin koko Suomen etu. Hankinta on kirjattava uuden hallituksen ohjelmaan.

Hyvät kuulijat,

Vaikka tilannekuva tulevalle vaalikaudella on vaikea ja työlista pitkä, on hyvä myös pysähtyä katsomaan työmme saavutuksia. Tasan vuosi sitten vappuna odotimme Suomen eduskunnan päätöstä hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Nyt vuotta myöhemmin voimme sanoa olevamme virallisesti Naton täysivaltaisia jäseniä.

Naton historian nopein ratifiointikierros osoittaa, että Suomen puolustuskykyyn on liittokunnassa vahva luottamus. Nato-Suomi tuo turvaa rajoillemme ja uuden alun suomalaiseen ulkopolitiikkaan. On hienoa, että uusi eduskunta pääsee rakentamaan tätä Nato-Suomea.

Hyvä vappukansa,

Tänään vapunpäivänä on erityisen hieno hetki juhlistaa suomalaista työtä. Me Kokoomuksessa uskomme, että vain työ, yrittäjyys ja ahkeruus kantavat Suomea eteenpäin ja että vain niiden luomalle pohjalle voimme kestävän hyvinvointivointiyhteiskuntamme rakentaa.

Uudella hallituksella on edessään valtava työ, mutta siihen me olemme valmiita. Tänä keväänä on aika aloittaa tämä työ.

Hyvää vappua teille kaikille!