Ryhmäpuheenvuoro energian ja polttoaineiden hinnasta

Arvoisa puhemies,

Energian hinnat ovat nousseet rajusti tänä talvena. Suomalaiset ympäri maan ovat huomanneet tämän sähkö- ja kaukolämpölaskuissaan sekä bensapumpuilla. Myös yritysten kuljetuskustannukset ovat nousseet. 

Monessa perheessä on pohdittu, miten kasvaneet sähkö- ja lämmityslaskut saadaan maksettua. Pitkää työmatkaa ajavat ovat laskeneet, onko töihin ajaminen enää edes kannattavaa nousevien kustannusten vuoksi. 

Tilanne on karu muistutus siitä, miten monen suomalaisen talous ei kestä äkillisiä arjen kustannusten nousua. Omasta palkasta tai eläkkeestä ei yksinkertaisesti jää rahaa säästöön.

Siksi ostovoiman vahvistamiselle on nyt suuri tarve. Hallituksen esittämän uuden tukihimmelin sijasta verotuksen keventäminen on varsin nopea ja suora keino lisätä ihmisten käteen jääviä tuloja. 

On hallitukselta tietoinen valinta ylläpitää korkeaa kokonaisveroastetta ja kireää työn verotusta. Vasemmistohallituksen kaudella ihmisten verotusta on edelleen kiristetty yhteensä yli 500 miljoonalla eurolla. Tämän suomalaiset tuntevat nahoissaan. 

Onko maamme vasemmistohallitus viimein valmis myöntämään, että ihmisten verotaakkaa on välttämätöntä keventää?

Arvoisa puhemies,

Kokoomus ei ole puolue, joka vain etsii ongelmia. Me haluamme esittää ratkaisuja. Siksi julkaisimme viime viikolla seitsemänkohtaisen listan, jolla voidaan parantaa suomalaisten mahdollisuuksia selviytyä kasvavista sähkölaskuista ja polttoainekustannuksista. 

Kokoomus keventäisi palkansaajien, yrittäjien ja eläkeläisten verotusta 800 miljoonalla eurolla. Kaikille tuloluokille kohdistuvat veronkevennykset ovat suora keino vahvistaa suomalaisten edellytyksiä selvitä arjen kustannuksista. Rahoituksen tälle olemme esittäneet vaihtoehtobudjetissamme.

Myös työmatkavähennyksen laajentaminen on perusteltua pitkien etäisyyksien Suomessa. Liikkumisen kustannukset eivät saa muodostua kenellekään työssäkäynnin esteeksi.

Polttoaineiden hinnannousun hillitsemiseksi esitämme jakeluvelvoitteen 30 prosentin aikataulun siirtämistä vuoteen 2035 saakka. Kuljetuskustannusten laskemiseksi raskaalle liikenteelle on otettava käyttöön ammattidiesel monen muun Euroopan maan tavoin. Hyvä, että hallitus on viemässä asiaa eteenpäin. 

Esitämme myös, että sähkön hintapiikkejä tasoitetaan alentamalla kotitalouksien sähköveroa väliaikaisesti talvikuukausiksi. Sähköveron pudottaminen minimiin kahdeksi kuukaudeksi säästäisi sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskusta yhteensä lähes 200 euroa. Vastaavia mekanismeja käytettiin kylmimpinä kausina esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.

Kokoomus haluaa myös parantaa Suomen sähkömarkkinoiden toimintaa ja jatkaa sähkön siirtohintojen leikkaamista.

Nopeiden toimenpiteiden lisäksi meidän on katsottava hintapiikkien taakse ja vähennettävä Suomen riippuvuutta tuontienergiasta ja fossiilisista polttoaineista. Tarvitsemme lisää kotimaisia fossiilivapaan energian, kuten ydinvoiman, investointeja. Tämä on välttämätöntä, jotta yllättäviltä hinnannousuilta vältytään jatkossa. Suomen on oltava edelläkävijä pienydinvoiman käyttöönotossa. 

Arvoisa puhemies,

Kokoomus ei ole mukana perussuomalaisten laatimassa välikysymyksessä, koska emme löytäneet yhteisymmärrystä välikysymyksen sisällöstä. Välikysymyksessä on nostettu esiin aivan oikeita ongelmia ja ihmisten aitoja huolia, jotka jaamme, mutta siinä esitetyt keinot ovat vastuuttomia ja epärealistisen kalliita. 

Perussuomalaisten ehdotusten hintalappua ei lasketa sadoissa miljoonissa, vaan pikemmin miljardeissa euroissa. Kokoomuksen esittämillä fiksusti mietityillä täsmätoimilla saadaan apu ihmisille ilman miljardien aukkoa valtion tuloihin.

On kuitenkin isänmaalle eduksi, mitä lyhyemmäksi vasemmistohallituksen toimikausi jää. Suomi tarvitsee hallituksen, joka kykenee parantamaan suomalaisten elintasoa ja mahdollisuuksia vaurastua. Suomi tarvitsee hallituksen, joka kykenee korjaamaan talouden ongelmat, pysäyttämään velkaantumisen ja keventämään suomalaisten verotaakkaa. Tämä hallitus ei ole sellainen. 

Puhe on pidetty 22.2.2022 Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorona välikysymyskeskustelussa