Suomen talouteen on kertynyt vuosien varrella merkittävä uudistusten korjausvelka. Suomessa on lykätty maallemme tärkeitä rakenteellisia uudistuksia, joita muissa Pohjoismaissa on toteutettu jo yli vuosikymmen sitten. Nyt Orpon hallitus on tarttunut tähän uudistustyöhön määrätietoisesti.
Hallitus on uudistanut työmarkkinoita muun muassa laajentamalla paikallisen sopimisen mahdollisuudet kymmenille tuhansille uusille työpaikoille. Olemme kehittäneet sosiaaliturvasta työhön kannustavampaa, keventäneet työn verotusta, purkaneet esteitä yrittämisen tieltä, tehneet merkittäviä panostuksia palauttaaksemme Suomen takaisin koulutuksen kärkimaaksi ja otamme käyttöön yhden luukun periaatteen lupakäsittelyssä. Listaa voisi vielä jatkaa vaikka ja kuinka.
Suomen talouden yllä on edelleen pilviä, kuten mahdolliset kauppasodat tulleineen ja lakkoaallot. Toivoa antavat kuitenkin erityisesti ne suuret investointiuutiset, joista viime aikoina on saanut lukea ympäri Suomen. Tästä hyvänä esimerkkinä on Poriin tuleva yli 200 miljoonan euron räjähdetehdas, jolla on merkittävä vaikutus turvallisuutemme ja myös Satakunnan elinvoimaan.
Siitä huolimatta, että valtio joutuu muista menoista merkittävästi tinkimään, sote-palveluiden rahoitus kasvaa vuosi vuodelta. Tänä vuonna hyvinvointialueiden rahoitus on 26,2 miljardia euroa ja kasvua on noin 2 200 miljoonaa euroa viime vuoteen verrattuna.
Tämä osaltaan todistaa sen, että hallituksen talouspolitiikka on aivan välttämätöntä – sote-palveluita ei voi pelastaa pelastamatta taloutta. Samalla selvää on se, että vaikeasta julkisen talouden tilanteesta huolimatta hallitus tekee jatkuvaa ja määrätietoista työtä sote-palveluiden kehittämiseksi.
Hyvinvointialueiden rahoitus kasvaa myös tulevaisuudessa, mutta kustannusten kasvua tulee samalla rajoittaa palveluita kehittämällä ja toimintaa tehostamalla. Velaksi elämistä ei voi jatkaa eikä maakuntaveron käyttöönotto ole vaihtoehto. Maakuntaverolla ei hyvinvointialueiden rahoituksen ongelmia ratkaista, mutta sen sijaan palkansaajien ja eläkeläisten veroaste väistämättä nousisi.
Sote-uudistuksen tavoitteena oli yhdenvertaisten palveluiden turvaaminen ja kustannusten kasvun hillitseminen. Näiden tavoitteiden eteen hallitus ja hyvinvointialueet nyt tekevät töitä. Viimeisen vuoden aikana palveluiden saatavuus on myös tilastojen valossa parantunut.
Hyvinvointialueita ja sote-palveluita koskevia esityksiä on jo tuotu eduskuntaan yli toistakymmentä ja lisää on tulossa. Hallitus tukee alueiden omaa kehitystyötä mm. kansallisella omalääkärihankkeella. Tavoitteenamme on sote-järjestelmä, jossa saa tavata tutun lääkärin myös seuraavalla käyntikerralla.
Jokaisen aikaa ja vaivaa säästyy, kun ei tarvitse kertoa samoja vaivoja aina juurta jaksaen ja tällöin asiakasta voidaan hoitaa kokonaisvaltaisemmin ja pitkäjänteisemmin. Hallitus tähtää siihen, että jo tällä hallituskaudella mahdollisimman moni hyvinvointialue hyödyntäisi omalääkärimallia. Tämä on tavoitteenamme myös Satakunnassa.
Laadukas kehitystyö vie myös aikaa. Kokoomuksen tavoitteena on helpottaa hoitoon pääsyä nopeasti ja panostaa hoidon vaikuttavuuteen. Siksi haluamme ottaa koko sote-kentän resurssit käyttöön asiakkaiden hyväksi. Tämän mahdollistamiseksi hallitus toteuttaa kansallisen valinnanvapauskokeilun, jossa 65 vuotta täyttäneet pääsevät halutessaan valitsemalleen yksityislääkärille terveyskeskusmaksun suuruisella 28 euron omavastuulla.
Kela-korvausten määräaikaisen korottamisen tavoitteena on parantaa eläkeläisväestön perusterveydenhuollon palveluiden saatavuutta ja myös valinnanvapautta. Kokeilussa lääkärin ja hoitopaikan saisi valita itse, jolloin koko ajan voisi asioida tutun lääkärin luona. Kokeilu on erityisen tarpeellinen myös siksi, että väestön ikääntyessä Suomessa on kasvava yli 65-vuotiaiden joukko, jotka eivät enää pääse työterveyshuollon piiriin.
Ihmisten tulee päästä jonoista hoitoon, sillä jonoissa vaivat vain paranevat. Sillä, tuottaako palvelun lopulta julkinen, yksityinen vai kolmas sektori ei ole merkitystä. Kaikkia näitä tarvitaan työssä hoitojonojen purkamiseksi.
Apua on saatava oikeaan aikaan ja riittävästi. Hallituksen vastuulliseen esitykseen yli 65-vuotiaiden Kela-korvauksista sisältyy myös hintakatto, jotta korotuksesta hyötyvät nimenomaan asiakkaat ja veronmaksajat.
Paitsi että alueiden talous alkaa kääntyä parempaan suuntaan, on myös monia palveluita saatu toimimaan paremmin, myös täällä Sata-alueella. Esimerkiksi uudet liikkuvat palvelut, kuten ikääntyneiden akuuttitilanteisiin Satakunnassa kehitetty päivystyspalvelu ja tuloillaan oleva suunterveydenhuollon vastaanottovaunu tuovat palvelut lähemmäs potilasta.
Viime vuoden suurena innovaationa voi puolestaan pitää joulukuussa käyttöön otettua digitaalista sote-keskusta.Digiklinikat mahdollistavat parhaimmillaan hoidon saamisen jopa minuuteissa ja vaivattomasti omalla kotisohvalla.
Hyvinvointialueilla on nyt alkanut kolmas vuosi. Kaikilla alueilla toiminta on saatu käyntiin, vakiinnutettua ja uudistaminen käynnistettyä. Alueet kurovat kiinni yli 15 vuoden uudistusvajetta, joka vanhasta sote-mallista perittiin.
Uudistusten hurja vauhti varmasti osaltaan selittää sen, miksi muutokset voivat tuntua joidenkin mielestä aika isoiltakin. Näillä toimilla kuitenkin turvataan, että tulevatkin sukupolvet saavat kasvaa hyvinvointiyhteiskuntaan ja että palvelut toimivat, vaikka henkilöstön määrä vähenee.
Seuraavan vuosikymmenen aikana yli 75-vuotiaiden suomalaisten osuus kasvaa yli 270 000:lla, samalla kun työikäinen väestö kääntyy laskuun. On meidän päättäjien vastuulla huolehtia, että hanskat eivät tipu – että talous käännetään, henkilöstöpula ratkaistaan ja palvelut turvataan. Tähän työhön hallitus on täysin sitoutunut.
Tätä työtä kokoomuslaiset tekevät niin eduskunnassa, hyvinvointialueilla kuin kunnissa yhdessä sote-ammattilaisten, yrittäjien ja järjestöjen kanssa. Tämä on myös hyvä syy lähteä ehdolle sekä äänestää kunta- ja aluevaaleissa.
Synkistelyyn ja pelotteluun ei ole syytä. Hallitus ja hyvinvointialueet tekevät määrätietoisia toimia palveluiden kehittämiseksi ja alan ammattilaiset tekevät päivittäin pyyteetöntä työtä suurella ammattitaidolla. Sote-palvelut eivät ole kriisissä ja palveluiden kehittäminen on nyt hyvässä vauhdissa.
Kirjoitus julkaistu Satakunnan Kokoomuksen Parempaan päin -aluevaalilehdessä 20.2.