Suomalaista ruuantuotannon asemaa on vahvistettava

Ruoka-ala työllistää Suomessa 340 000 henkeä. Tämä on jopa 13 prosenttia työllisestä työvoimastamme. Suomessa käytetyistä elintarvikkeista 80 prosenttia on kotimaista. Maataloustuottajistamme on syytä olla ylpeitä.

Suomalainen ruuantuotanto pohjaa ahkeriin yrittäjiin, joiden hyvinvoinnin turvaaminen on välttämätöntä. Tulevaisuus rakentuu vahvojen, kasvuhakuisten ja kilpailukykyisten maatalousyrittäjien varaan.

Satakunta tunnetaan vahvana ruokamaakuntana, jossa on monipuolista elintarviketuotantoa ja useita alan kärkiyrityksiä. Maataloudella on vahva merkitys alueemme elinvoimaan ja siksi sen toimintaedellytysten turvaaminen on välttämätöntä.

Viime vuosina ruuantuottajat ovat kärsineet ruoantuotannon kustannusten kasvusta. Kannattavuushaasteet ovat yhä todellisuutta monella tilalla. Tästä huolimatta maatalouden tuotantomäärät ja peltoala ovat säilyneet vakaina.

Orpon hallitus lähtee siitä, että ruuantuotanto paitsi muodostaa Suomen huoltovarmuuden perustan, vahvistaa se myös keskeisesti talouskasvua.

Hallitus antoi viime viikolla uuden 10 miljoonan euron kasvupaketin huoltovarmuuteen ja biotalouteen. Tästä 5,7 miljoonaa euroa käytetään elintarvikeviennin tukemiseen.

Rahoituksella kehitetään ruokaviennin kilpailukykyä, vahvistetaan asiantuntijuutta vientimarkkinoista sekä parannetaan Suomen ruokamaakuvaa. Tällä on vahvoja myönteisiä vaikutuksia myös alueellemme.

Elintarvikevienti voi näin tulevaisuudessa muodostaa yhden vientimme kivijaloista. Elintarvikesektorillamme on kyky tuottaa puhtaita ja laadukkaita elintarvikkeita kansainvälisille markkinoille.

Suomalaiselle puhtaalle ruualle on vahvaa kysyntää kansainvälisillä markkinoilla. Siksi vientiponnisteluja on tehtävä nykyistä paljon enemmän.

Ruuantuotannon kannattavuutta vahvistetaan myös reilua kilpailua edistämällä ja turhaa byrokratiaa keventämällä. Esimerkiksi erilaisten tietojen ilmoitusvaatimuksia ja tuotantorakennusten rakentamisen luvitusta kevennetään.

Mittavasta talouden sopeutuksesta huolimatta suomalainen ruuantuotanto on suojattu leikkauksilta. Huoltovarmuudesta ja yrittäjyyden edellytyksistä ei ole varaa tinkiä.

Kolumni julkaistu Lauttakylä-lehdessä 27.11.