Viime viikolla Ukrainan sotaa tuli kuluneeksi 1000 päivää. Se on 1000 päivää liikaa Venäjän raakalaismaista sotaa. Ukraina taistelee paitsi itsensä, myös koko vapaan maailman puolesta ja tyranniaa vastaan.
Suomi on maan kokoon suhteutettuna yksi Ukrainan suurimmista tukijoista ja näin tulee olla jatkossakin. Ukrainaa on tuettava niin pitkään kuin on tarpeen. Samalla on pidettävä huolta siitä, että myös muut maat sitoutuvat tähän. Euroopan maiden on tehtävä enemmän Ukrainan tukemiseksi.
Maailma ympärillämme on nyt varsin jännitteinen, mutta Suomen turvallisuustilanne on silti vakaa ja vahva. Meidän päättäjien tärkein tehtävä on huolehtia kansalaisten turvallisuudesta ja sen eteen on nyt tehtävä kaikki tarvittava.
Nato-jäsenyys ja Yhdysvaltojen kanssa solmittu puolustusyhteistyösopimus ovat vahvistaneet merkittävästi turvallisuuttamme.
Ei ole liioittelua sanoa, että Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat tiiviimmät kuin koskaan aiemmin. Yhdysvallat on Suomelle merkittävä kumppani ja suhteiden tiivistämistä jatketaan kaikilla poliittisilla tasoilla.
Suomelle on tärkeää, että Yhdysvallat on jatkossakin sitoutunut Natoon, Euroopan turvallisuuteen ja Ukrainan tukemiseen. Samalla kuitenkin Euroopan on jatkossa otettava enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan.
Suomen vahva puolustus perustuu korkeaan maanpuolustustahtoon, uskottavaan omaan puolustukseen ja vahvaan varautumiseen. Satsauksemme kokonaisturvallisuuteen on ainutlaatuista ja kiinnostaa muita liittolaisiamme paljon.
Nato-maissa käydään nyt keskustelua siitä, tulisiko velvoitetta puolustusmenojen osuudesta bruttokansantuotteesta nostaa. Suomella on vahva valmius nostaa puolustusmenojen osuutta. Meidän on tehtävä kaikki tarvittavat investoinnit puolustuksemme vahvistamiseksi.
Suomen on pidettävä varautumisen merkitystä esillä myös Naton ja Euroopan tasolla. Toisin kuin Suomi, monet maat ovat viime vuosina vähentäneet omaa varautumistaan ja panostuksia omaan puolustukseen.
Kysyntä laadukkaille puolustusmateriaaleille on nyt kovaa liittolaistemme keskuudessa. Suomella on nyt hyvä mahdollisuus kasvaa kokoaan suuremmaksi laadukkaan puolustusmateriaalituotannon vientimaaksi.
Konkreettinen osoitus Yhdysvaltojen kanssa syvenevästä yhteistyöstä on kesällä solmittu yhteistyösopimus jäänmurtajista. Liittolaisillamme on lähitulevaisuudessa tarvetta lukuisille arktisen merenkulun aluksille. Tämä avaa Satakunnan vahvalle meriteollisuudelle uusia mahdollisuuksia tulevina vuosina.
Suomen puolustus ja varautuminen ovat hyvällä tasolla, mutta määrätietoisia satsauksia turvallisuuteen on jatkettava. Samalla Suomen tulee olla Natossa ja Euroopassa kokoaan suurempi toimija turvallisuuden saralla. Siitä hyötyvät kaikki liittolaisemme.
Kolumni julkaistu Satakunnan Kansa Länsi-Suomessa 25.11.