Tiedote: Kokoomuksen Marttinen vastaa Saarikolle: “Keskusta on siirtynyt talous- ja veropolitiikassa selvästi vasemmalle”

Kokoomuksen talouspoliittista ohjelmaa valmistelleen kansanedustaja Matias Marttisen mukaan SDP:n ja Keskustan veropolitiikka sopii hyvin yhteen.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kritisoi Kokoomuksen esityksiä työn ja yrittäjyyden veronkevennyksistä blogissaan 3.3.2023. Kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttisen mukaan kirjoitus on täynnä asiavirheitä ja se kertoo Keskustan aatteellisesta siirtymästä vasemmalle.

“Luulin, että Keskusta kannattaa työn verotuksen keventämistä. Näköjään olin väärässä. Saarikko pelaa täsmälleen samoilla argumenteilla kuin Marinin SDP. Puolueita on veropolitiikassaan vaikea erottaa toisistaan. Keskusta on siirtynyt talous- ja veropolitiikassa selvästi vasemmalle. Saarikko rakentaa pohjaa vasemmistohallituksen jatkolle”, Marttinen sanoo.

Marttinen huomauttaa, että Saarikko ilmoitti Keskuskauppakamarin suuressa veropäivässä 2021 pitämässään puheessa kannattavansa työn verotuksen keventämistä kahdella prosenttiyksiköllä. Kevennys olisi ollut mittaluokaltaan kolminkertainen Kokoomuksen vaatimaan miljardin kevennykseen nähden. Marttisen mukaan julkisen talouden mittava rakenteellinen alijäämä oli jo Saarikon puhuessa tiedossa.

“Vielä viime syksyn budjettiriihen alla Saarikko puhui mahdollisuudesta keventää työn verotusta. Nyt tämä puhe on loppunut. Se on harmi ahkeran työssä käyvän suomalaisen ja eläkkeensä ansainneen seniorikansalaisen kannalta. Kokoomus on jäänyt yksin puolustamaan veronmaksajan etua”, Marttinen sanoo. 

Marttisen mukaan Saarikko on väärässä väittäessään, että Kokoomus leikkaisi palveluista veronkevennysten rahoittamiseksi. Marttinen huomauttaa, että samaan aikaan Saarikko väittää veronkevennysten heikentävän julkista taloutta. Kumpikaan syytös ei pidä paikkaansa.

“Keskusta on ollut höveli rahan jakaja, mutta säästeliäs totuudessa. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa veronkevennykset painotettiin työtulovähennyksen korotuksella maltillisesti pieni- ja keskituloisiin työtuloihin. Saarikko on pyytänyt eduskunnan sisäiseltä tietopalvelulta jonkin muun laskelman. Tällainen temppuilu ei ole kunniaksi vanhalle valtionhoitajapuolueelle”, Marttinen sanoo.

“Kokoomus ei kevennä veroja velaksi. Työn ja eläkkeiden veronkevennykset katettaisiin kokonaan työllisyyden ja kasvun kannalta vähemmän haitallisilla veroilla. Valtiovarainministerin pitäisi ymmärtää, että jos yhtä veroa kiristetään ja toista kevennetään yhtä paljon, ei velanottotarve muutu”, Marttinen sanoo.

Marttinen muistuttaa ministeri Saarikkoa Eduskunnan pelisäännöistä. “Eduskunnan edessä pitäisi puhua totta”, Marttinen päättää.

Tiedote julkaistu 3.3.2023