Vappupuhe Kanali Helmen lakituksessa

Kansanedustaja Matias Marttinen

Vappupuhe Kanali Helmen lakituksessa

30.4.2019 Klo 18:00


Hyvät opiskelijat, hyvä vappukansa,

On ilo nähdä kotikaupunkini opiskelijaelämä näin vahvoissa kantimissa. Rauman kaupunkikuvaan kuuluu olennaisena osana haalariväestö, josta voimme olla täällä hyvin ylpeitä. Näin vappuna – opiskelijoiden tärkeänä juhlana – merkityksenne on erityisesti korostunut.

Kuten yleisestikin tiedetään, opiskeluaika on elämän parasta aikaa. Siihen liittyy tietynlainen huolettomuus ja ilo, uuden oppiminen ja ihmisenä kasvaminen. Opiskelijavuosien aikana yhteisissä riennoissa ja opiskelija-arjessa syntyy pitkäaikaisia ystävyyssuhteita. Moni teistä löytää näistä riennoista myös puolisonsa. Opiskelija-aika on ainutlaatuista aikaa elämässä, josta kannattaa nauttia.

Näin 28-vuotiaana valtiotieteen maisterina omista opiskeluvuosista on vielä sen verran vähän aikaa, että muistan vielä tarkasti sen, millainen tunnelma opiskelijayhteisössä oli vappuisin. Katsoessani teitä voin iloisen haikein ja nostalgisin mielin vain todeta, että vanhoista perinteistä pidetään edelleen kiinni. Vapu ei lopu!

Tunnen suurta iloa ja ylpeyttä siitä, että saan viettää tänään opiskelijoiden suurta juhlapäivää teidän opiskelijoiden kanssa kotikaupungissani. Kävelin puolitoista viikkoa sitten ensimmäistä kertaa eduskunnan suuret portaat ylös vastavalittuna satakuntalaisena kansanedustajana. Sitä ei meinannut todeksi ymmärtää.

Ihmiset äänestivät muutoksen puolesta kevään eduskuntavaaleissa. Yli 40 prosenttia kansanedustajista vaihtui. Meille uuden sukupolven edustajille haluttiin antaa enemmän vastuuta Rauman, Satakunnan ja koko Suomen tulevaisuudesta. Sen vastuun kannan nöyränä ja täynnä tarmoa.

Hyvä vappukansa,

Koulutuksella on suuri merkitys paitsi ihmiselle itselleen, myös koko ympäröivälle yhteiskunnalle. Koulutus on paras satsaus, mitä nuori voi itselleen tehdä tulevaisuutta varten.

Kotikaupunkini Rauman kannalta on elintärkeää, että te ja monet muut opiskelette juuri täällä, ja toivon mukaan myös työllistytte ja asetutte asumaan näille seuduille. Työtä riittää täällä nyt monella alalla.

Raumalla SAMKin 1400 opiskelijan kampuksen lisäksi kaupunkikuvaamme elävöittävät myös opettajankoulutuslaitoksen opiskelijat. Opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampus on tullut itselleni erityisen tutuksi, kun toimin opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen erityisavustajana.

Tuolloin sain olla mukana edistämässä lastentarhanopettajaopiskelijoiden opiskelijamäärän lisäämistä ja tukemassa harjoittelupäiväkodin, niin sanotun pikkunorssin perustamista Raumalle.

Pikkunorssi on mainio kehitysaskel varhaiskasvatuksen opettajankoulutukselle kaupungissamme, ja uraauurtava hanke myös koko Suomelle. Toivon lämpimästi, että yhteistyö ja yhteishenki kaupungin SAMKilaisten ja OKL-opiskelijoiden välillä on hyvää ja tiivistä. Te olette meille tärkeitä. Puhun kaikella tarmolla maakuntamme korkeakoulutuksen puolesta myös Arkadianmäellä.

Hyvät vapun juhlijat,

Eduskuntatyössä itselleni ovat tärkeitä paitsi koulutus ja sitä myötä opiskelijoiden asiat ylipäätään, myös laajemmin nuorten näkökulman esiintuominen. Olin tänään aamupäivällä vierailemassa Ylen Politiikkaradion lähetyksessä, jossa keskustelimme nimenomaan Y-sukupolven asioista ja siitä, miten tuon sukupolven kansanedustajana tuon esiin sukupolvelleni tärkeitä teemoja.

Keskustelimme työelämän silppuuntumisesta, ilmastonmuutoksesta, taloudellisesta epävarmuudesta. Asioista, jotka koskettavat juuri meidän ikäpolveamme.

Puhuimme pitkään myös politiikan tekemisen vanhanaikaisuudesta. Miksi ihmeessä fiksut ihmiset riitelevät eduskunnassa, kun kansanedustajien pitäisi hakea ratkaisuja Suomea koskeviin ongelmiin. Tarvitsemme enemmän yhteistyötä yli puoluerajojen. Enemmän ratkaisuja, vähemmän riitelyä. Meidän uuden polven kansanedustajien tehtävä on aloittaa politiikan uudistaminen.

Koen omalle ikäluokalleni erityisen tärkeäksi sen, että päätökset joita teemme, ovat tulevaisuuteen katsovia. Pikavoittoja tavoitteleva politiikka kostautuu usein myöhemmässä vaiheessa. Me kannamme myöhemmin virheet, joita tehdään tänä päivänä.

Uutena kansanedustajana työtäni ohjaava motto on se, että tämä maa jätetään paremmassa kunnossa tuleville sukupolville kuin mitä se nyt on.

Se tarkoittaa sitä, etteivät tulevat polvet joudu kantamaan kohtuutonta velkataakkaa, kun työtä tekeviä on yhä vähemmän.

Se tarkoittaa sitä, että huolehdimme turvallisuudestamme ja pidämme yhtä läntisten kumppaniemme kanssa.

Ja se tarkoittaa sitä, että torjumme ilmastonmuutosta siten, että meidän lapsemme voivat rakentaa elämäänsä Suomeen myös vuosikymmenien päästä.

Kaikki nämä asiat vaativat päätöksiä tässä ajassa. Se on meidän sukupolvemme tehtävä ja velvollisuus.

Hyvät opiskelijat, hyvä muu vappukansa,

Muistakaa nauttia tästä hetkestä. Opiskeluaika on ainutlaatuista aikaa, ja vappu taasen opiskeluajan ainutlaatuinen vuoden kohokohta. Tänään saatte olla ylpeitä raumalaisen sivistyksen ja osaamisen jatkumon ja tulevaisuuden edustajia, ja Helmin lakituksen yhteydessä painaa sen johdosta ylioppilaslakit päähänne.

Nautinnollista vappua!