Ydinvoima on rajattava veronkiristysten ulkopuolelle

Korkovähennyslaki on rajannut yritysten mahdollisuutta vähentää lainojensa korkomenoja verotuksessa. Lainmuutos on iskenyt kovaa suuriin miljardiluokan investointihankkeisiin kuten ydinvoimahankkeisiin, joissa käytetään paljon lainarahoitusta. Lainmuutoksen taustalla on EU-direktiivi, joka ei kuitenkaan edellytä Suomen tekemää veronkiristystä. 

Kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Matias Marttisen mukaan lainmuutos heikentää ydinvoiman kannattavuutta. Marttinen esittää, että ydinvoimahankkeet rajataan korkovähennyslain ulkopuolelle. Marttinen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen valtiovarainministeri Matti Vanhaselle.

”Lainmuutos nostaa ydinvoimahankkeiden kustannuksia ja heikentää ydinvoiman kannattavuutta. Siinä ei ole järkeä kotimaisen sähköntuotannon, työpaikkojen tai ilmastonkaan kannalta. Ydinvoiman rajaamiselle lain ulkopuolelle on hyvät perusteet”, Marttinen sanoo.

”Rauman seudulle ja koko Satakunnalle ydinvoima on erittäin merkittävää. Ydinvoima työllistää pelkästään Satakunnassa yli 1000 henkeä suoraan. Ydinvoiman aseman heikkeneminen on meille suuri huoli”, Marttinen painottaa.

Marttinen huomauttaa, että eduskunnan tahtotila on ollut lain käsittelyssä, että ydinvoima rajataan lain ulkopuolelle. Eduskunta on tuolloin edellyttänyt, että hallitus selvittää asian yhdessä Euroopan komission kanssa.

”Eduskunta on odottanut jo kaksi vuotta hallituksen vastausta siihen, miten ydinvoiman asema turvataan tässä laissa. Maan hallituksen on otettava asia kiireesti työpöydälleen. Uskon, että ydinvoiman rajaaminen lain ulkopuolelle saa laajan enemmistön tuekseen eduskunnassa”, Marttinen sanoo.

Kirjallinen kysymys luettavissa täältä.